EXCLUSIV VIDEO | Gabriela Szabo: ”Sportul înseamnă pace, războaiele nu au ce să caute aici. Pui cruce pe carieră dacă nu participi la competiții”

În 2016, atleții ruși au fost suspendați de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din cauza fenomenului de dopaj. Astăzi, din cauza conflictului din Ucraina, rușii nu mai sunt primiți în competiții.  Gabriela Szabo spune, în interviul pe care l-a acordat pentru GÂNDUL, că sportul înseamnă pace, iar un sportiv care nu participă la competiții oficiale își poate rata, din păcate, cariera.

În contextul invaziei ruse din Ucraina și nu numai, deciziile politice luate la nivel internațional nu pot fi comentate, dar, în ultimă instanță, sportivii trebuie să își poată demonstra pregătirea în concursuri, mai spune Gabriela Szabo.

”Nu vreau să comentez și nu sunt eu în măsură să comentez deciziile politice la nivel internațional. Dar clar că este o așezare geopolitică și în sport. Sportul înseamnă incluziune socială, sportul înseamnă pace, războaiele nu au ce să caute în sport. Sportul înseamnă doar competiție și etică. Ce se întâmplă la nivel internațional, îmi este foarte greu să comentez din perspectiva mea și din poziția pe care o am.

Îmi doresc foarte tare ca în viitorul nu foarte îndepărtat să se ridice aceste sancțiuni (n.red. – la nivel sportiv) și să se dea posibilitatea tuturor țărilor să se desfășoare în arenă. Mai ales că sportul înseamnă pace și înseamnă incluziune socială, înseamnă competiție și bucurie pentru cei care ne privesc”, consideră Gabriela Szabo.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

Te antrenezi pentru ce, doar să îți faci mușchi?”

Munca asiduă din timpul antrenamentelor nu poate fi valorificată de un sportiv decât atunci când se confruntă cu ceilalți participanți la o competiție. În caz contrar, antrenamentul în sine nu îi conferă sportivului posibilitatea de a demonstra capacitatea fizică și psihică, susține fosta mare campioană olimpică și mondială la atletism.

Mai mult, spectatorii sunt lipsiți, astfel, de posibilitatea de a urmări confruntări între marii sportivi ai lumii.

”Este foarte dur pentru un sportiv (n.red. – să stea pe tușă), îți pui cruce pe carieră. Doi ani de zile să nu ieși în competiție, doar să te antrenezi… Te antrenezi pentru ce, doar să îți faci mușchi? Nu poți asta. Te antrenezi ca să concurezi, să-ți pui în valoare munca din antrenament și să te lupți de la egal la egal cu adversarii tăi din întreaga lume.

Sper ca oamenii care conduc lumea, astăzi, să aibă înțelepciunea și să revină asupra deciziilor. În primul rând pentru sportivi. Restul, pentru mine, mai puțin contează. Dar sportivul care se dedică trup și suflet meseriei lui, în sine, să poată să concureze și să poată să se desfășoare ca și sportiv. Să meargă pe arenele sportive, să concureze, să-și arate valoarea și noi să ne bucurăm de performanțele lor”, subliniază Gabriela Szabo în interviul acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL.

În prima parte a interviului, Gabriela Szabo vorbește și despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională, în urmă cu 18 ani, despre Clubul Sportiv Municipal (CSM) București și ”bullying-ul” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club. Ea vorbește despre problemele clubului și spune că există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control. Prima parte a interviului cu Gabriela Szabo poate fi citită AICI.

Gabriela Szabo a elucidat și misterul celor 6,6 kilograme de aur în lingouri pe care le-a câștigat după Golden Four, în urmă cu 25 de ani, când avea 21 de ani. Fosta mare campioană povestește AICI unde sunt acum lingourile de aur.

În interviu dezvăluie și ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă, în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României. Povestea despre ”bătălia dintre minte și corp” care a făcut-o să abandoneze cursa de 5.000 de metri de la Birmingham și apoi să renunțe la Olimpiada din 2004 și să se retragă definitiv din competițiile sportive o puteți citi AICI.

Multipla campioană olimpică și mondială a mai mărturisit AICI și cu ce se încălța la antrenamente atunci când s-a apucat de atletism, aducându-și aminte că ”pantofii cu cuie erau un lux”.

Gabriela Szabo are nu numai un trecut sportiv cu totul excepțional, dar și bucurii sufletești ale prezentului. Nepoțica ei, Vera Mei, va împlini 3 ani pe data de 27 august, iar relația sa sentimentală cu Zsolt Gyongyossy, cel care a antrenat-o tot timpul și care i-a devenit soț, este una cu totul specială. Puteți citi AICI de ce spune Gabriela Szabo că între ea și Zsolt Gyongyossy este mai mult decât ”chimie”.

Înaintea fiecărei competiții, sportivii au tabieturi care îi ajută să se concentreze, iar Gabriela Szabo nu putea să facă excepție de la această regulă nescrisă. AICI puteți afla ce făcea multipla campioană olimpică și mondială în momentele premergătoare curselor care i-au adus trei medalii olimpice și 11 titluri de campioană mondială.

Gabriela Szabo și-a amintit zilele fierbinți ale Revoluției din 1989, atunci când avea doar 14 ani și evenimentele au surprins-o în cantonament. Puteți citi AICI unde a mers sportiva, prima oară, în România anului 1990, și ce emoții au încercat-o.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase