Federaţia Română de Judo cere ajutor premierului Nicolae Ciucă, după SCANDALUL BUGETELOR alocate de Ministerul Sportului!

Publicat: 04/02/2023, 20:15
Actualizat: 04/02/2023, 20:57

Federaţia Română de Judo a transmis un mesaj, prin intermediul preşedintelui Cozmin Guşă, legat de alocarea bugetelor de către Ministerul Sportului către federații.

Gușă a lansat o scrisoare către premierul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Hunor Kelemen în care arată „greşeli administrative flagrante şi alocări financiare aleatorii şi defectuoase” ale Ministerului Sportului.

Ministerul Sportului a alocat Federaţiei Române de Judo 5.011.970 de lei în 2023, faţă de 7.75 mil. în 2022.

Federaţia Română de Judo cere ajutor premierului Nicolae Ciucă, după scandalul bugetelor alocate de Ministerul Sportului!

Ministerul Sportului a alocat pentru federații 162.088.000 de lei.

Bugetul ministerului este de 581.5 milioane de lei, cu 60 de milioanemai mult față de 2022.

„Mă adresez dumneavoastră într-o speţă privitoare la finanţarea sportului românesc, reclamându-vă o situaţie administrativă defectuoasă, a cărei gravitate o veţi aprecia, dar a cărei rezolvare v-o solicit. Demersul Ministerului Sportului de alocare a bugetelor anuale federaţiilor sportive pentru 2023, a fost puternic viciat în acest an, din cauza unor defecţiuni de organizare, respectiv a unor greşeli involuntare sau voite ale conducerii ministerului. În ultimele zile aceste lucruri au fost raportate public sau reclamate în circuitul administrativ al sportului românesc de către reprezentanţii diverselor federaţii ce s-au simţit nedreptăţite”, a arătat șeful Federaţiei Române de Judo.

„În ceea ce priveşte Federaţia Română de Judo, având în 2022 rezultate mai slabe decât în 2021, am acceptat în prima instanţă reducerea drastică a finanţării, considerând-o justificată în baza grilei noastre de evaluare mai slabă. Verificând însă ulterior, am descoperit că raportarea rezultatelor noastre a fost diminuată flagrant printr-o greşeală a funcţionarilor ministerului, aceştia marcând doar 6 medalii pentru judo în 2022, pe când noi am câştigat şi raportat 29 de medalii, drept pentru care ne-am adresat ministrului Eduard Novak pentru remedierea acestei erori, din cauza căreia am pierdut sume importante la alocare.

Ministrul Novak, deşi au trecut mai multe zile, nu a luat în considerare solicitarea noastră, drept pentru care am discutat pentru lămuriri cu unii dintre membri Comisiei constituite la minister pe 12.01.2023, special pentru alocările financiare către federaţiile sportive. Surpriza neplăcută pentru noi, şi infamantă pentru activitatea Ministerului Sportului, a fost generată de informaţia conform căreia această Comisie a îndeplinit doar un rol decorativ, întâlnindu-se o singură dată, nereuşind să parcurgă decât o mică parte din cererile de finanţare ale federaţiilor, dar având deja, înaintea analizei, cifrele sumelor alocate completate de către conducerea ministerului, membri Comisiei îndeplinind doar oficiul de a le semna. De altfel, în urma acestui simulacru, la nivelul COSR s-a decis retragerea celor 4 membri ai Comisiei ce aparţin entităţii noastre reprezentative la nivel olimpic, din totalul de 9 membri”, a continuat preşedintele judou-ului din România.

Vă solicit stimaţi domni să efectuaţi o operaţiune de verificare şi control la Ministerul Sporturilor, pentru remedierea situaţiei, n-am fi ajuns la asemenea soluţie în cazul în care ministrul Novak ar fi manifestat o minimă deschidere pentru dialog, spre a remedia greşelile în mod amiabil. 2023 este un an preolimpic, în care federaţiile cu şanse se mobilizează pentru a asigura calificarea sportivilor la Olimpiada de la Paris, iar asemenea greşeli, ca cele prezentate aici, dinamitează pur şi simplu eforturile pe care le facem pentru a obţine mari performanţe sportive pentru ţară, sub tricolorul românesc – Cozmin Guşă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase