Gațu: E o mare prostie acest scandal privind când și unde se intonează imnul național

Gațu: E o mare prostie acest scandal privind când și unde se intonează imnul național
Publicat: 21/01/2016, 09:58
Actualizat: 05/02/2016, 16:49

„Este o mare prostie acest scandal, este o lege din 1994, mi se pare, care reglementează clar când și unde se intonează imnul național. La sport e o singură prevedere privind intonarea imnului național: la competițiile oficiale internaționale, unde joacă naționalele României. Dacă se dorește intonarea imnului prin campionatele naționale de baschet, volei, handbal etc, trebuie să se schimbe legea. Pe mine mă surprinde că COSR vrea să ia poziție în această direcție, pentru că vine Olimpiada și atunci poate se așteaptă că nu luăm nicio medalie de aur și nu se va auzi imnul României acolo. La baschet, de exemplu, se intonează imnul la fiecare joc din Liga Națională, jucătorii sunt aliniați, dar nu știu dacă sunt trei români printre ei, restul sârbi, americani. Măcar dacă i-ar pune să cânte, că ar învăța imnul României”, a spus Gațu, pentru MEDIAFAX.

Săptămâna trecută, MTS a trimis o notificare federațiilor naționale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului național se face doar înaintea „competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România”. Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universității Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el și echipa lui au fost înjurați tot timpul, pentru că după intonarea imnului României și-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formația gazdă cânta împreună cu galeria proprie „imnul Ținutului Secuiesc”.

Vineri, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, declara, pe pagina proprie de Facebook, că legislația nu permite intonarea imnului național înaintea competițiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naționale. „Nu știu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată Imnul la vreo competiție națională și am caștigat 25 de titluri de campioană națională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo și alte discipline NU se intonează Imnul Național deoarece nu este permis de legislația în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect și să aplic Legea în România în spiritul Constituției pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcție de ministru”, scria Lipă.

Duminică, MTS a revenit cu precizări pe această temă, într-un comunicat nesemnat, provenind de la „cabinetul ministrului”, în care susține că legea nu interzice intonarea imnului național la competițiile interne: „Potrivit cadrului legal în vigoare – Legea nr. 75 / 1994 și Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligația intonării imnului național, doar în situațiile precizate de Lege, imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România. Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului național, în situațiile menționate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiții”.

În același comunicat, MTS menționa că se va consulta cu federațiile sportive cu privire la intonarea imnului național la competițiile interne.

Luni, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală un raport detaliat cu privire la incidentele de la intonarea imnului național la meciurile dintre Sepsi Sfântu Gheorghe – Universitatea Cluj și Rapid – Sepsi, din Liga Națională feminină de baschet.

„În urma incidentelor, create cu ocazia intonării Imnului Național al României, la meciurile dintre Sepsi Sf. Gheorghe și Universitatea Cluj, respectiv cel dintre echipele Rapid București și Sepsi Sf.Gheorghe, în cadrul Ligii Naționale de Baschet Feminin, Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală, prezentarea unui raport detaliat, până marți, 19 ianuarie, privind împrejurările în care acestea s-au produs”, se arăta într-un comunicat al MTS.

După meciul de la Sfântu Gheorghe, FR Baschet a anunțat, în urma studierii rapoartelor observatorului și arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi și U Cluj, că regulamentele federației nu au fost încălcate la acea partidă.

Incidente s-au înregistrat și la meciul dintre Rapid și Sepsi, disputat, la 9 ianuarie, la București. Fanii giuleșteni au vrut să protesteze față de echipa oaspete, dar au ajuns să se certe între ei. „În timpul partidei a izbucnit un incident între două facțiuni ale galeriei rapidiste. Jandarmii au intervenit la timp, au înăbușit conflictul și au scos în afara sălii aproximativ 40 de suporteri pentru a fi legitimați și identificați în urma vizionării probelor video”, spunea purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, pentru MEDIAFAX.

La meci asistau aproximativ 300 de suporteri, iar după incidente o mare parte a galeriei rapidiste a părăsit sala, rămânând 70 de persoane. Fanii au avut pentru foarte scurt timp afișat un banner cu mesajul: „Ținutul secuiesc nu există”. De asemenea, suporterii rapidiști au avut câteva scandări jignitoare la adresa formației oaspete.

Suporterii în cauză sunt aceiași care sunt prezenți de obicei la meciurile echipei de fotbal Rapid.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase