Investigație BBC asupra fotbalului bulgar – meciuri aranjate, spălare de bani și corupție. „Bulgaria deține un record sumbru – este țara cu cei mai mulți patroni de cluburi asasinați din lume”

Investigație BBC asupra fotbalului bulgar - meciuri aranjate, spălare de bani și corupție. Bulgaria deține un record sumbru - este țara cu cei mai mulți patroni de cluburi asasinați din lume
Publicat: 28/08/2012, 16:32
Actualizat: 04/02/2019, 11:51

Fotbalul bulgar este adânc implicat în afaceri de tip mafiot, meciurile aranjate și spălarea de bani fiind doar vârful unui iceberg care se întinde sub suprafața acestui frumos sport, se arată într-o anchetă BBC, citată de novinite.com

„Bulgaria deține un record sumbru – este țara cu cei mai mulți patroni de cluburi asasinați din lume. Nu mai puțin de 15 conducători de cluburi din elita fotbalului bulgar au fost uciși în ultimul deceniu. Un simptom a ceea ce se spune că este legătura endemică dintre fotbal și crima organizată”, a comentat jurnalista Margot Dunne, în ultima ediție a emisiunii Crossing Continents.

Investigația BBC a fost făcută după ce numeroase rapoarte indicau că fotbalul din această țară este pătruns de practici de corupție, incluzând meciuri aranjate și procurarea ilegală de pașapoarte de Uniunea Eurpeană pentru jucători străini.

Crossing Continents prezintă cazul unui meci despre care se bănuiește că ar fi fost aranajat. Întâlnire respectivă era un derbi dintre rivalele Levski și Lokomotiv Plovidiv, iar surse BBC au afirmat că scenariul stabilit înainte prevedea o răsturnare spectaculoasă de scor după pauză. Levski a condus cu 2-0 după prima jumătate a meciului, apoi Lokomotiv a marcat repede două goluri. Cu cinci minute înainte de final, Lokomotiv și-a asigurat victoria după un gol marcat din penalti.

Publicul i-a huiduit copios pe arbitri la ieșirea lor de pe teren, suținând că toată lumea știa că aceștia fuseseră cumpărați. Această stare de suspiciune a avut ca efect îndepărtarea fanilor de fotbalul bulgar, suporterii preferând să urmărească la TV meciuri din campionate străine, a mai comentat Margot Dunne.

Realizatoarea s-a întlnit cu Todor Batkov, președintele unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din țară, Levski Sofia, care a admis că fenomenul corupției în fotbalul bulgar are rădăcini mai adânci ca niciodată, dar a ținut să precizeze că gruparea sa joacă la victorie fiecare meci.

Emisiunea mai prezintă povestea relatată de un jurnalist sportiv de la TV Channel 3, care a primit în noiembrie 2011 o alertă de meci aranjat de la Iordan Dinov, reprezentantul unei case de pariuri online. Dinov i-a transmis telefonic că s-au pariat sume mari de bani pe meciul Lokomotiv Plovdiv – Litex Loveci, ceea ce ar dovedi că partida este una aranjată. El a precizat că Plovdiv se va impune în repriza a doua după ce este condusă la pauză și chiar așa s-a întâmplat

Dinov și-a prezentat public acuzațiile într-o conferință de presă după meci. În ciuda evidențelor detaliate, nu a existat o anchetă a poliției și niciun oficial sau jucător nu a fost acuzat. Pentru Dinov, povestea nu s-a sfârșit aici: în luna aprilie a acestui an, a fost împușcat mortal în timp ce se plimba în centrul Sofiei.

„Nu este un secret că președintele, conducătorii de cluburi, jucătorii și arbitrii fac parte din mafia pariurilor”, a declarat reporterul sportiv Toma Lazarov pentru BBC.

Un tânăr fotbalist, portarul Stefano Kuncev, component al naționalei de tineret, a acceptat să vorbească postului britanic despre experiența avută cu mafia pariurilor. El a povestit un incident petrecut în urmă cu șase luni. Într-o seară, când se întorcea de la antrenament, el a fost atacat și bătut de două persoane care nu i-au spus sau reproșat nimic. A doua zi, o altă persoană s-a apropiat de el și i-a oferit 20.000 de euro pentru a manipula rezultatul unui meci internațional.

„Bătaia a fost amenințarea se pare, iar banii recompensa”, a comentat Dunn.

Kuncev a declarat că a refuzat banii pentru că nu își vinde țara pentru 20.000 de euro și a decis să facă publică această întâmplare pentru viitorul familiei sale și al fotbalului bulgar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb