Irina Begu explică motivul pentru care nu participă la Jocurile Olimpice. Sportiva a fost diagnosticată cu mononucleoză

Irina Begu explică motivul pentru care nu participă la Jocurile Olimpice. Sportiva a fost diagnosticată cu mononucleoză
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/07/2021, 09:39

Irina Begu (79 WTA) a anunțat recent că nu participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deși s-a calificat pentru această competiție.

Tenismena, care a fost eliminată, scor 1-6, 0-6, de poloneza Iga Swiatek, în turul al treilea de la Wimbledon, a dezvăluit, pentru TreizeciZero, că a fost diagnosticată cu mononucleoză, o infecție virală care de-a lungul vremii a mai afectat jucători de tenis precum Roger Federer și Robin Soderling. De altfel, acesta din urmă a fost nevoit să se retragă din sportul de performanță din cauza acestei afecțiuni.

Irina Begu spune că problemele medicale au apărut în luna martie.

„De mononucleoză, cum știm, au mai fost sportivi care nu și-au mai revenit, precum Soderling, și nu e de glumă, trebuie să fii atent. Chiar dacă n-aș mai putea să mai joc tenis, cel mai important e să fii sănătos și să încerci să te recuperezi. Și de aceea a trebuit să iau această decizie. Îmi pare tare rău că nu pot fi acolo. Îmi doream ca oamenii să știe de la mine. Dacă nu era Olimpiada, nu aș fi vorbit niciodată despre problema mea de sănătate”, a spus Irina Begu.

Ea a mai adăugat că din cauza acestei afecțiuni a fost nevoită să se retragă din mai multe competiții, precum FED Cup sau Charleston.

Irina Begu: Îmi pare rău că nu îmi pot atinge obiectivul de a participa la Jocurile Olimpice

Tenismena a explicat că își dorea încă de anul trecut să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă starea de sănătate nu îi permite să facă deplasarea și să concureze la cel mai înalt nivel.

Mai mult, ea spune că plănuise să joace și în proba de dublu, împreună cu Simona Halep.

„Lucrurile erau planificate în așa fel încât să ajung în primele 60-70 de jucătoare ca să mă calific. Anul trecut mi-am schimbat programul competițional, m-am dus să joc acele turnee înainte de pandemie, într-un moment în care știam că Jocurile Olimpice vor fi în iulie 2020. Îmi pare rău că n-am putut să-mi îndeplinesc acest obiectiv. Mi-am alcătuit tot programul cu acest scop. Vorbisem și cu Simona să jucăm dublu.

Am încercat să amân decizia până în ultima clipă. Am realizat foarte curând că nu pot merge, nu e ceva ce am decis acum o lună. Am încercat și am sperat că mă voi simți mai bine, că sistemul meu imunitar va mai crește și că voi putea juca acolo. Însă nu a fost așa și atunci am luat această decizie pentru sănătatea mea, pentru a-mi prelungi cât mai mult cariera”, a spus ea.

România nu va avea nicio reprezentantă pe tabloul de simplu de la Tokyo, situație care a dus la apariția unor controverse.

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, s-a arătat recent nemulțumit de faptul că mai multe tenismene din România au refuzat să participe la proba de simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo de anul acesta.

În acest context, demnitarul a dat de înțeles că finanțarea Federației Române de Tenis ar putea fi reevaluată.

Astfel, România va fi reprezentată la tenis doar în proba de dublu feminin, de perechea formată din Monica Niculescu și Raluca Olaru.

Jocurile Olimpice au loc la Tokyo în perioada 23 iulie – 8 august.

Recent, și Sorana Cîrstea a explicat că a jucat accidentată la Wimbledon, deși medicii îi recomandaseră să nu intre pe teren, motiv pentru care nu poate participa la Jocurile Olimpice.