Miron Cozma necenzurat: „Am bătut toată echipa Dinamo”. Cum l-a salvat Nicu Gheară pe Dănuț Lupu

Miron Cozma necenzurat: „Am bătut toată echipa Dinamo”. Cum l-a salvat Nicu Gheară pe Dănuț Lupu
Miron Cozma necenzurat: „Am bătut toată echipa Dinamo”. Cum l-a salvat Nicu Gheară pe Dănuț Lupu
Publicat: 26/05/2021, 09:04

La 66 de ani, Miron Cozma povestește cum era fotbalul în primii ani după Revoluție, când în Liga 1 legea o făcea „Cooperativa”. Dar mai dicta cineva. Chiar el, după cum îi place să spună. Într-o intervenție la Kanal D, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a dezvăluit „picanterii” din perioada când Jiul Petroșani era poate cea mai tare nucă din provincie.

O dovedește un episod petrecut în 1996. Atunci, în Vale a venit Dinamo, o trupă cu pretenții la titlu, care îl avea în lot, printre alții, și pe Dănuț Lupu. Partida respectivă a rămas în istorie și fiindcă, la un moment dat, Miron Cozma a coborât pe teren și l-a lovit pe fostul mare fotbalist.

Însă meciul lor a continuat și la vestiare, nu s-a încheiat acolo. Cozma își amintește ce s-a întâmplat departe de ochii spectatorilor.

„Pe Cornel Dinu l-am primit la mine acasă cu pâine și cu sare, iar el…”

„Maestrul meu de aikido spunea că el vrea să mă învețe să nu mă bat. Cu Lupu n-am avut nimic, dacă-l lovea pe Matincă (n.r. – Vasile Matincă, jucător la Jiul Petroșani) în timpul meciului, nu aș fi făcut nimic. Dar, la pauză, să vii pe la spate și să-l lovești pe ăla pe care am dat 100.000 de dolari, banii minerilor… Pe Cornel Dinu l-am primit la mine acasă cu pâine și cu sare, iar el ce-a vrut? Să-mi bată nevasta și copiii. Au vrut bătaie, le-am dat bătaie. Am bătut toată echipa Dinamo în vestiar, pe toți! Și-am vrut s-o fac și la București, dar l-a scăpat Nicu Gheară pe Lupu. Eu nu sunt un bătăuș incontrolabil”, a povestit fostul lider al minerilor.

De fiecare dată am făcut ceea ce am făcut doar în ideea de a proteja. Sau, când cineva a vrut să mă atace pe mine ori să mă omoare, cum a fost în pușcărie – Miron Cozma

Cum a trântit România meciuri la Euro ‘96

În anii ’90, Miron Cozma era unul dintre cei mai importanți conducători de club din România. Personaj controversat, își croise drum până în preajma echipei naționale a României. Astfel, la turneul final al C.E. din 1996, Miron Cozma a fost lângă „tricolori”, ca invitat oficial din partea FRF.

După ce Florin Răducioiu a provocat un seism în „Generația de Aur”, afirmând că meciul cu meciul România – Spania (1-2) a fost blat, Miron Cozma vine să confirme spusele fostului atacant.

Întrebați-l pe Răducioiu, vă rog să nu mă credeți pe mine. În 1996, am fost în Anglia, rugat de Federație să fiu acolo, să reprezint România. La meciul cu Spania, Răducioiu a fost schimbat după ce a dat gol. Un vârf de atac al spaniolilor a venit la Gică Popescu și la Gică Hagi și le-a zis: «Nu mai intrați în Spania!». Oricum, nu aveam șanse. Și cu Bulgaria la fel, a fost înțelegere cu Stoicikov. Mie nu mi-e frică nici de Hagi, nici de Gică Popescu. Știu ce vorbesc, fiindcă am fost acolo”, a declarat Miron Cozma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase