Patru meciuri la Euro-2020, șanse foarte mari să se joace pe Arena Națională: anunțul oficial va fi făcut vineri

Patru meciuri la Euro-2020, șanse foarte mari să se joace pe Arena Națională: anunțul oficial va fi făcut vineri
Publicat: 18/09/2014, 19:28
Actualizat: 28/09/2018, 04:28

În cazul în care va fi aleasă printre cele 13 țări, România va organiza în premieră meciuri la un turneu final al Campionatului European de fotbal.

Comitetul Executiv al UEFA se va întruni, vineri, la Geneva (Elveția), anunțul oficial urmând să fie făcut în jurul orei 14.00.

UEFA a publicat, la 10 septembrie, raportul de evaluare a celor 19 dosare de candidatură și potrivit acestuia România mai are de rezolvat probleme de infrastructură.

Astfel, raportul pentru România scoate în evidență slaba legătură dintre Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și orașul București.

Alte aspecte de îmbunătățit se întâlnesc la stadion. Finalizată în 2011, Arena Națională are o capacitate de 54.851 de locuri. Stadionul se află în proprietatea Primăriei Muncipiului București și este administrat de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Conform UEFA, stadionul are o capacitate mare, dar nu întrunește toate condițiile forului european, una dintre acestea fiind numărul insuficient de locuri de parcare. În plus, nici numărul minim de loje permis de UEFA nu este îndeplinit de Arena Națională.

De asemenea, cerințele UEFA în ceea ce privește ospitalitatea nu sunt întrunite în totalitate. Problema o reprezintă faptul că facilitățile oferite sponsorilor și corporațiilor trebuie construite în afara Arenei Naționale. Centrul Media trebuie construit de asemenea în afara arenei.

În ceea ce privește locurile de cazare, numărul acestora este la limită, iar cele de categorie inferioară acoperă doar parțial cerințele UEFA. Însă prețurile sunt competitive, iar autoritatea națională de turism a promis că tarifele nu vor crește cu ocazia turneului. Terenurile de antrenament sunt de standard înalt, se arată în raport, chiar dacă una dintre opțiuni are ca destinație exclusivă rugbyul, fiind nevoie de unele modificări în acest caz.

Raportul mai remarcă experiența limitată a municipalității bucureștene în organizarea unor evenimente majore și că planificatele investiții în infrastructura din zona stadionului nu au fost elaborate în amănunt.

Țările alese pentru ultima rundă de votare sunt Azerbaidjan (Baku), Belarus (Minsk), Belgia (Bruxelles), Bulgaria (Sofia), Danemarca (Copenhaga), Anglia (Londra), Germania (Munchen), Ungaria (Budapesta), Irlanda (Dublin), Israel (Ierusalim), Italia (Roma), Macedonia (Skopje), Olanda (Amsterdam), România (București), Rusia (Sankt Petersburg), Scoția (Glasgow), Spania (Bilbao), Suedia (Stockholm) și Țara Galilor (Cardiff).

Totuși, conform analiștilor presei internaționale candidatura Scoției (Glasgow) ar putea să nu aibă sorți de izbândă din cauza referendumului pentru declararea independenței față de Marea Britanie, care are loc cu o zi înaintea desemnării orașelor gazdă.

Alte orașe care ar putea fi evitate de membrii Comitetului Executiv al UEFA pentru găzduirea meciurilor sunt, conform speculațiilor, Ierusalim (Israel, din cauza situației tensionate din Fâșia Gaza), Minsk (Belarus, probleme mari cu stadionul care încă nu a fost construit) și Sankt Petersburg (Rusia, din cauza conflictului din Ucraina, dar și a faptului că va găzdui meciuri la Cupa Mondială din 2018). Având în vedere că Stadionul Wembley din Londra este principalul favorit la găzduirea meciurilor din semifinale și finală, după ce oficialii germani au lăsat de înțeles că se vor retrage din cursă pentru a se concentra asupra găzduirii turneului final din 2024, România rămâne în cursa candidaturii alături de alte 12 țări pentru stabilirea celor 12 orașe gazdă. Astfel, România ar avea peste 92 la sută șanse de a deveni țară co-organizatoare a Euro-2020, fiind nevoie doar de excluderea unui singur oraș.

Un eventual succes al candidaturii României ar garanta disputarea a patru jocuri de la turneul final pe Arena Națională: trei din faza grupelor plus un meci din optimi. Totodată, dacă echipa națională va reuși calificarea la CE, două dintre partidele tricolorilor din faza grupelor s-ar disputa la București.

Niciuna din cele 13 țări alese prin vot de Comitetul Executiv al UEFA nu se va califica direct la Euro-2020. Toate reprezentativele din Europa vor fi împărțite în zece grupe de calificare, din care la turneul final vor merge ocupantele primelor două poziții.

Alte patru selecționate vor obține biletele pentru Campionatul European prin intermediul Ligii Națiunilor, noua competiție UEFA care va debuta în toamna anului 2018.

În Liga Națiunilor, toate reprezentativele din Europa vor fi împărțite în patru divizii de câte 12-14 echipe pe baza coeficientului UEFA. La rândul lor, reprezentativele dintr-o divizie vor fi împărțite în alte grupe, de trei sau patru echipe, care vor juca între ele, tur-retur, în perioada septembrie-decembrie 2018.

Câștigătoarele grupelor fie se vor califica la turneul „Final 4” (în cazul primei divizii), fie vor obține promovarea în următoarea divizie. De asemenea, ultimele clasate din grupele primelor trei divizii, vor retrograda în eșalonul inferior.

Cele mai bune patru echipe din fiecare divizie, care nu vor fi calificate la Euro-2020 prin intermediul preliminariilor, vor juca un play-off. Astfel, fiecare divizie ar urma să aibă câte o reprezentantă la turneul final alături de celelalte 20 de selecționate calificate direct.

UEFA a decis să organizeze un turneu de-a lungul întregului continent pentru a marca 60 de ani de la prima ediție a Campionatului European, găzduit pentru prima oară în 1960.

În trecut, turneul final a fost găzduit de o țară sau maximum două, cum au fost cazurile Belgia-Olanda 2000, Austria-Elveția 2008 și Polonia-Ucraina în 2012.

La ediția din 2024 se va reveni la formatul clasic, cu o singură țară organizatoare a turneului.

În afara meciurilor din semifinale și finală, 12 țări vor găzdui câte patru meciuri din faza grupelor și din cea eliminatorie.

Începând cu ediția din 2016 a Campionatului European din Franța, turneul final va avea un nou format, cu 24 de echipe participante, față de 16 ca până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață