Rapid intenționează să reclame Steaua la UEFA în cazul de rasism de la derbi

Rapid intenționează să reclame Steaua la UEFA în cazul de rasism de la derbi
Publicat: 02/10/2012, 13:47
Actualizat: 05/02/2019, 19:52

FC Rapid intenționează să depună un memoriu la UEFA împotriva clubului Steaua în cazul de rasism de la derbiul de săptămâna trecută, a declarat, marți, președintele executiv al grupării giuleștene, Constantin Zotta, la ieșirea de la audierile care au avut loc la sediul CNCD.

„Această întâlnire la CNCD reprezintă de fapt un respect al nostru pentru această instituție a statului. Reprezintă însă doar o etapă intermediară a demersurilor pe care noi le vom face. Și veți afla la momentul potrivit. Vom vedea ce se va întâmpla. Nu e vorba de câștigarea la masa verde, meciul s-a disuputat pe teren și încă o dată felicit echipa Steaua, care a jucat mai bine ca noi. Dar acest caz reprezintă o cu totul altă speță. Mihai Stoica a negat acuzațiile. Am vorbit cu el, ne cunoaștem, au fost argumente pro și contra. Așteptăm motivarea deciziei domnului președinte Asztalos și vom merge mai departe. Nu mie trebuie să-și ceară scuze. Vom vedea ce părere au UEFA și alte organisme internaționale”, a declarat Zotta la ieșirea din sediul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Oficialul rapidist a menționat faptul că a depus spre analiză la CNCD mai multe probe incriminatorii pentru suporterii steliști, pentru managerul general Mihai Stoica și pentru fostul crainic al stadionului, Gabriel Safta: „Memoriul pe care l-am depus a fost analizat, așteptăm în câteva zile să ni se dea un răspuns. Am venit cu probe suplimentare, evidente, care arată clar comportamentul rasist al suporterilor steliști, al lui Gabi Sfata și a lui Mihai Stoica. Au fost mai multe probe, înregistrări video și audio, anumite fotografii. Eu cred că trebuie să se facă ceva pentru ca aceste manifestări să dispară. Au fost tolerate cu ușurință de cei care conduc fotbalul românesc și aceste măsuri care au fost luate până acum de CNCD au fost minore. Dacă se continuă așa, lucrurile vor degenra și se poate ajunge la unul sau mai multe cazuri nefericite”.

Clubul Steaua, Liga Profesinistă de Fotbal, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, și fostul crainic al stadionului Gabriel Safta, au fost citați marți la audieri la sediul CNCD în legătură cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I. La audieri au participat doar Gabriel Safta și Mihai Stoica, care nu au dorit să facă declarații, și Constantin Zotta, din partea clubului Rapid și membri ai Partidei Romilor, ca petenți.

Liga Suporterilor Rapidiști (LSR) și Partida Romilor au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizați în special managerul stelist Mihai Stoica și crainicul Arenei Naționale, Gabriel Safta.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câțiva jucători și cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul stației de amplicare a Arenei Naționale împreună cu galeria „roș-albastră”. Unele dintre scandări, inițiate de oficialii steliști și continuate de membrii galeriei, aveau un conținut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligația „să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violență, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanților la competițiile sau jocurile sportive”.

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligația unui club de a interzice „afișarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, indiferent pe ce suport ar fi inscripționat”, Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

FC Steaua a primit și o penalitate financiară de 20.000 de lei din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid. Această decizie l-a nemulțumit pe președintele FRF, Mircea Sandu, care a susținut, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al federației, că membrii Comisiei de Disciplină a LPF și observatorii au tratat cu „o lejeritate nepermisă” manifestările de rasism și xenofobie de la partida Steaua – Rapid. El a reamintit că observatorii meciurilor la care se produc manifestări cu caracter discriminatoriu trebuie să întrerupă partida pentru 10 minute și apoi să decidă oprirea definitivă în cazul în care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repetă.

Echipa Steaua București a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formația Rapid București, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Națională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?