Români în atentate la Olimpiade, de la Munchen la Beirut. „Umblam în patru labe pe sub balcoane, ca să nu ne împuște”

Români în atentate la Olimpiade, de la Munchen la Beirut. Umblam în patru labe pe sub balcoane, ca să nu ne împuște
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 24/08/2013, 14:41

Jocurile Olimpice au stârnit de-a lungul timpului interesul atât al publicului, sportivilor sau sponsorilor, cât și al teroriștilor, iar pentru a preîntâmpina atentatele, organizatorii au luat cele mai drastice măsuri de securitate.

La recent încheiata ediție a JO de la Londra s-au instalat până și rachete sol-aer pe clădirile din apropierea stadionului olimpic. Din nefericire au fost și situații când măsurile de securitate s-au dovedit a fi ineficiente. Cel mai sângeros eveniment înregistrat în istoria JO a avut loc pe 5 septembrie 1972, la ediția din München. Atunci, un comando palestinian a luat ostatici sportivi din delegația israeliană participantă la Olimpiadă. Criza, parte a conflictului arabo-israelian, avea să dureze 31 de ore și 34 de minute și să se soldeze cu 17 morți: 11 atleți israelieni, 5 teroriști palestinieni și un ofițer de poliție vest-german. După o anchetă care a durat câțiva ani, în septembrie 2010 (http://www.mediafax.ro/sport/israelieni-de-origine-romana-la-olimpiada-munchen-72-7173894) s-a scris pentru prima dată de faptul că trei dintre cei 11 membri ai delegației israeliene uciși atunci erau născuți în România. Este vorba de Andre Spitzer (scrimă), Kehat Shorr (tir) și Yossef Gutfreund (lupte). Iar un al patrulea israelian implicat în incidente, Henry Hershkowitz (portdrapelul delegației – lupte), scăpat ca prin urechile acului, s-a născut, de asemenea, în țara noastră.

După 40 de ani, pe 19 octombrie 2012, în Beirut, un alt atentat afectează un eveniment sportiv, de data asta de mai mica anvergură, ce poartă tot titulatura de olimpiadă. E vorba de Olimpiada Internațională Media, unde jurnaliști de pe toate continentele concurează între ei la diverse discipline sportive, printre care fotbal, petanque, volei, baschet, ciclism, atletism, tenis, natație, tenis de masă, etc. De asemenea, au loc tot felul de conferințe și seminarii. Iar la OIM Beirut au fost prezenți peste 100 de jurnaliști din 22 de țări, printre care Belgia, Franța, Canada, România, China, Australia, Martinica, Bosnia, Bulgaria sau Serbia.

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a OIM, când cei peste 100 jurnaliști străini erau în Beirut, șeful serviciilor de informații ale Forțelor de Securitate Internă (FSI) din Liban, Wissam al-Hassan, a fost ucis. Atentatul a provocat moartea a opt persoane, între care șeful FSI, șoferul acestuia și garda lui, fiind rănite și 86 de persoane. Generalul Wissam al-Hassan circula într-un autoturism obișnuit pe o străduță din centrul Beirutului, când a explodat o mașina-capcană. A doua zi a fost instaurată stare de doliu național, iar jurnaliștii prezenți la OIM au devenit solidari cu victimele atentatului și au amânat dechiderea oficială a competiției. La finalul funeraliilor generalului, opus regimului sirian, au început mitingurile și luptele de strada, doar tancurile armatei liniștind spiritele. O teorie ar fi că autorii atentatului au speculat prezența în Beirut a jurnaliștilor străini la Olimpiadă, acțiune care avea suportul președinției țării. De altfel, din cauza situației tensionate au fost anulate întâlnirile programate inițial ale jurnaliștilor de la OIM cu președintele Libanului, Michel Souleiman, primul ministru, Najib Mikati și președintele Camerei Deputaților, Nabih Ber. De asemenea, câteva dintre conferințele și seminariile organizate de clubul „Dialogul Civilizațiilor”, având ca temă „Libertatea Presei în Orientul Mijlociu și Europa”, nu s-au mai ținut.

Însă numai timpul poate confirma sau infirma această supoziție. Cert este că jurnaliștii au avut numeroase echipaje de pază înarmate la toate acțiunile, de la deplasările la Ballbeck, la grota Jeita, la castelul Kefraya sau la Bylbos, până la hotel, la conferințe, la arenele de sport sau la masă.

În perioada atacului terorist de la München, canoistul Vasilie Simiocenco a ieșit pe balconul apartamentului în care era cazat, încercând să vadă ce se petrece (delegația României era cazată în apropierea celei israeliene). Șocat de cele văzute, în momentul în care a vrut să revină în cameră, a uitat că ușa balconului este de sticlă și s-a lovit de ea. Auzind bufnitura, colegul lui, Costel Coșniță, aflat în cameră, a crezut că Simiocenco a fost împușcat și a leșinat! Ambii au suferit răni ușoare. Ivan Patzaichin, eroul delegației la Olimpiada de acum 38 de ani, povestește: „Totul a fost sub teroare continuă. Umblam în patru labe pe sub balcoane, ca să nu ne împuște. Nu ne duceam nici dacă bătea cineva la ușă, de frică să nu fim împușcați”. Ana Pascu a câștigat atunci o medalie de bronz pe echipe la floretă. Șefa FR Scrimă spune: „Îmi vine în minte mai mult tragedia decât medalia. A fost o perioadă de groază în care am stat numai sub teroare”. Componenții delegației tricolore, prezenți la Olimpiada Internațională Media din Liban, au trăit stări de tensiune după atentatul din Beirut și în timpul manifestațiilor de stradă. După cum a spus unul dintre aceștia, „stările au fost similare cu cele de la Revoluție sau de la mineriade”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai