Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an

Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an
Publicat: 04/05/2012, 17:44
Actualizat: 09/05/2012, 09:55

Un român din Cluj, Istvan Ștefan Somodi, a cucerit o medalie de argint la una dintre cele două ediții de JO găzduite de Londra, deși România nu a fost prezentă la niciuna dintre aceste competiții.

La 21 iulie 1908 când Somodi a obținut locul doi la Olimpiada din Londra cu o săritură de 1.88 m, era component al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club), iar Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Prima participare oficială a sportului românesc a fost în 1924 la cea de- a VIII-a editie a Jocurilor Olimpice de la Paris, care a însemnat și prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, obținută de echipa de rugby, care s-a clasat pe locul al III-lea. De aceea, în 1908, nici nu s-a pus problema ca România să participe la JO de la Londra.

Somodi a făcut studiile la Colegiul reformat din Cluj și aici a avut și primul contact cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie câștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta). La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club). Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

La ediția din 1948 a Olimpiadei din Londra, România (pe atunci RPR) alături de celelalte state sovietice nu au participat ca un boicot la adresa SUA.

Ștefan Somodi (n. 22 august 1885, d. 8 iunie 1963, Cluj) a fost un mare atlet român.

El a fost primul clujean laureat cu medalia de argint la Olimpiada de la Londra 1908.

Biografie

Istoria sportului clujean cuprinde peste 150 de ani. Unul dintre cei mai mari sportivi al orașului nostru a fost Stefan Somodi, atletul care a câștigat medalia de argint la jocurile olimpice de la Londra din anul 1908. La aproape o sută de ani de la câștigarea medaliei olimpice este de datoria noastră să rememorăm aceste momente victorioase și să-i cinstim memoria.

A studiat la Colegiul reformat din Cluj unde a luat contactul cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie căștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de numai 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta).

La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club).

Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

Olimpiada din Londra 1908 a fost cea in care un roman a concurat sub steagul Ungariei, intrucat Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Stefan Somodi, pe numele sau, a reusit sa termine al doilea la proba de sarituri in inaltime. Tot acum, distanta pe care competitorii trebuiau sa alerge la maraton a fost stabilita la 42 de kilometri. Un lucru interesant este faptul ca la alergari 400 de metri, Halswelle, din Marea Britanie, a fost singurul concurent, intrucat ceilalti hotarasera sa nu participe din cauza unei decizii de a-l descalifica pe unul dintre ei. Alte noi sporturi sunt introduse, precum polo, rackets sau tenis in sala.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne