Starul NBA Enes Kanter REFUZĂ să meargă la un meci în Londra: Există șanse să fiu UCIS. Este TRIST

Redactor:
Mihai Draghici
Starul NBA Enes Kanter REFUZĂ să meargă la un meci în Londra: Există șanse să fiu UCIS. Este TRIST
Video. Baschetbalistul echipei New York Knicks, Enes Kanter, care l-a caracterizat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind "Hitlerul secolului nostru", a anunțat că nu va pariticpa la meciul din Londra. Vezi care este motivul

Enes Kanter are încă cetățenie turcă, dar nu și pașaport turc, acesta fiindu-i anulat de regimul de la Ankara ca urmare a criticilor sportivului la adresa lui Erdogan, pe care l-a descris de mai multe ori ca fiind „Hitlerul secolului nostru”, informează BBC News.

New York Knicks, echipa baschetbalistului, ar urma să joace cu Washington Wizards pe Arena O2 din Londra pe 17 ianuarie.

Însă Kanter, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru postul Radio 1 Newsbeat că nu va participa la acest meci. „Nu vreau să merg din cauza acelui nebun, președintele Turciei. Sunt șanse să fiu ucis acolo. Este trist, pentru că toată această situație îmi afectează cariera. Vreau să fiu pe teren pentru a-mi ajuta echipa să câștig. Dar din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nici măcar nu pot să merg acolo să îmi fac treaba. Este trist”, a declarat Enes Kanter.

„Nu spun că Erdogan intenționează să efectueze vreo operațiune împotriva mea la Londra, dar acolo sunt mulți susținători nebuni ai președintelui Turciei. Ați putea spune că sunt paranoic că nu îmi asum riscul. Echipa mea de protecție mi-a spus că dacă merg la Londra nu pot ieși din cameră pentru alte activități. Primesc din ce în ce mai multe amenințări cu moartea, sute în ultimele zile. Dar nu voi înceta să fiu critic, vreau ca toată lumea să știe ce se întâmplă în Turcia”, a spus Kanter.

În 20 mai 2017, baschetbalistul nu a putut intra în România, unde avea programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat pașaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunțat pe Twitter că a fost oprit de Poliție pe Aeroportul Otopeni să intre în România. Acesta este acuzat de procurorii turci că a folosit platforma Twitter pentru „calomnierea și luarea în derâdere” a președintelui Erdogan.

Pașaportul lui Enes Kanter a fost anulat de autoritățile turce, iar pe numele lui există un mandat de arestare pentru susținerea acordată clericului musulman turc Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a organizat tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016. Kanter este un simpatizant al lui Fethullah Gulen, care locuiește în statul american Pennsylvania din anul 1999. Gulen neagă orice implicare în complotul militar din Turcia.

Partizan al clericului Fethullah Gulen, care locuiește în SUA și este acuzat de Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Enes Kanter face obiectul unui mandat de arestare emis de parchetul din Istanbul, care îl acuză de apartenență la o organizație teroristă.

Enes Kanter a fost blocat pe Aeroportul Otopeni pe 20 mai 2017, dat fiind că autoritățile române aflaseră că pașaportul lui fusese anulat de Turcia. Ulterior, acesta a revenit în Statele Unite, iar după ce a fost blocat pe Aeroportul Otopeni, Kanter l-a numit pe Erdogan drept „Hitlerul secolului nostru”. Ca reacție la cererea procurorilor turci, sportivul a transmis în decembrie 2017: „Am spus mai puțin decât merită acest om lipsit de onoare. Adaugă patru ani pentru mine, stăpâne”.

Foto: Hepta

Inchide