Vasile Dîncu, despre situația STELEI! „Trebuie să decidem dacă o desfiinţăm sau îi dăm voie să participe la competiţia sportivă”

Publicat: 21/04/2023, 19:37
Actualizat: 21/04/2023, 19:53

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării Naţionale, a anunțat că Legea Sportului trebuie modificată fiindcă nu se poate ca o lege să blocheze rezultatele sportive obținute pe teren.

CSA Steaua ocupă primul loc în play-off-ul Ligii 2, dar nu are drept de promovare în Superliga. Echipa din Ghencea, conform actualei Legi a Sportului, nu poate promova decât dacă îşi schimbă forma de organizare, ca asociaţie non-profit sau ca societate comercială pe acţiuni.

CSA e club de drept public și nu are drept de promovare, dar Vasile Dîncu vrea ca echipele de acest gen să poată ajunge în prima liga dacă și-au câștigat dreptul pe terenul de joc.

Vasile Dîncu, despre situația de la CSA! Ce se întâmplă cu Steaua? „Cazul e special. Trebuie să decidem dacă o desfiinţăm sau îi dăm voie să participe la competiţia sportivă”

Ce s-a întâmplat la CSA Steaua – Dinamo, 2-0.

„Am vrut să repar o mică nedretate, nu este neapărat vorba de CSA. Ce mi s-a părut nedrept este că o lege poate inerzice sau bloca un rezultat sportiv pe teren. Nu este normal ca o echipă care există şi este pe primul loc în Liga II să nu poată promova, ca performanţa ei sportivă să nu fie validată. Ideea că doar societăţi de drept privat au acest drept, nu se susţine. Şi în Liga 1 sunt echipe finanţate prin Consilii Judeţene sau Locale. Dacă ar fi să eliminăm toţi banii publici, atunci ar rămâne 4-5 echipe. Statul ar trebuie să se implice, poate ar trebui să schimbăm legea sportului, iar dezbaterile de acum m-au convins de acest lucru.

Trebuie sprijiniţi investitorii privaţi. Cred că ideea după care dacă vine o echipă de la un club departamental, care funcţionează, nu e vorba de bani în plus, nu văd de ce să-i blochezi doar pentru că există un cuvânt care nu le dă dreptul. Nu putem elimina finanţarea publică din sport, pentru că dispare sportul. Liga Profesionistă ar trebui să se refere în primul rând la statutul jucătorului.

Este un raţionament fals că bugetul local este diferit de cel central. Şi banii de la Ministerul Apărării sau de la Interne, sunt publici. Şi acum banii se cheltuie, nu înseamnă că vor primi bani mai mulţi. Niciodată MApN nu va da bani mai mulţi. Nu dărâmă bugetul de stat, va trebui tot aşa să câştige din bani privaţi, sponsorizări sau altceva. Nici când eram ministru nu m-am băgat peste club. Le-am făcut o facilitate şi atât. Mi s-a părut doar că este o nedreptate şi nu ştiu de ce nu o observă nimeni. Nici Simonis, nici eu nu decidem în partid ce susţinem şi ce nu. Eu am susţinut un principiu şi vom vedea până la urmă, vor decide parlamentarii. David Popovici are salariu de la Dinamo, un club departamental, a fost crescut de Steaua. Ce s-ar întâmpla dacă cei din străinătate ar decide să nu mai evolueze împotriva lui? Discuţia o ia în altă zonă. Trebuie să existe un fel de echitate”, a spus Vasile Dîncu, la Prima TV.

Anul aceste va trece legea, dar nu până în 20 mai, e un proiect legislativ mai lung. N-am vrut să fac propagandă, am vrut să trag un semnal de alarmă, să arăt că statul ar trebui să se preocupe. Poate vom aduce şi alte amendamente, care să ducă la sprijinirea investitorilor care nu sunt pe profit, dacă nu li se dă, măcar să nu li se ia. Am dat şi exemplul Ungariei de nenumărate ori. Va trebui să regândim un parteneriat între statul român şi investitorii privaţi din fotbal. Avem o datorie pentru cei din trecut să sprijim fotbalul la nivel statal, să nu ne bazăm pe un mecenat care nu există. Ar trebui să facem mai mult pentru fotbal. Cred că propunerea are şanse să treacă şi nu va rămâne la un singur articol. Cazul Steaua este unul special, pentru că este pe primul loc în Liga II şi trebuie să decidem dacă o desfiinţăm sau îi dăm voie să participe la competiţia sportivă – Vasile Dîncu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925