AGLOMERAȚIE. Zeci de mii de persoane au tranzitat frontierele României în 24 de ore

Redactor:
Nicolae Oprea
AGLOMERAȚIE. Zeci de mii de persoane au tranzitat frontierele României în 24 de ore
Atenționare de călătorie pentru Bulgaria: Timpii de așteptare la graniță pot ajunge la șase ore

Aproximativ 39.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 21.700 de mijloace de transport, au efectuat formalităţile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, în data de 18 mai, informează marţi Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Pe sensul de intrare  în țară au fost aproximativ 22.000 de persoane cu 11.600 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 17.000 de persoane cu 10.100 mijloace de transport.

AGLOMERAȚIE. Frontiera cu Ungaria, cea mai tranzitată

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 26.000 de persoane şi 14.200 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.500 de persoane cu 7.800 mijloace de transport.

În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/ carantină la locuinţă de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică 8.310 persoane.

În ultimele zile, de când România a ieșit din starea de urgență, punctele de frontieră au fost foarte aglomerate.

Tensiuni și aglomerație la vamă

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, consideră că polițiștii de frontieră au ajuns să fie țapi ispășitori ai haosului instituțional, general de decizii guvernamentale și de lipsa de putere de anticipare a fluxului consistent de persoane care au ajuns la frontieră pentru a intra în țară, după instituirea stării de alertă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, motivul nemulțumirilor după evenimentele de la frontieră din acest weekend.

Într-o postare pe Facebook, Sindicatul Europol a reacționat dur, după scandalul izbucnit în Vama Nădlac, acolo unde 30.000 de români au intrat în țară în ultimele 24 de ore și au fost nevoiți să aștepte ore în șir, timp în care i-au înjurat pe oamenii legii și au provocat scandal: „Noi la muncă pentru voi, voi ne înjurați pe noi!”.

„Și în aceste condiții, din nou polițiștii de frontieră au suportat toate consecințele”

„Am fost puțin supărați pentru că, și după perioada de urgență, tot polițiștii au fost de vină pentru faptul că legiuitorul a stabilit niște cuantumuri ale amenzilor foarte mari și până la urmă noi am fost acuzați că am aplicat legea – proastă, așa cum a stabilit și CCR că a fost proastă, dar am fost nevoiți să o aplicăm – și și în acest caz vedem că a fost o măsură cel puțin neinspirată din partea autorităților să deschidă un număr limitat de puncte de trecre a frontierei în condițiile în care trebuia să anticipeze că va exista un astfel de flux de cetățeni români care vor dori să intre în țară și, pe de altă parte, cei care vor să se reîntoarcă la locurile lor de muncă din alte țări. Și în aceste condiții, din nou polițiștii de frontieră au suportat toate consecințele și au fost țapi ispășitori ai degringoladei, ai haosului instituțional care a fost generat, până la urmă, de deciziile guvernanților în acest caz”, explicat Cosmin Andreica, la Gândul Live.

 

Inchide