AVERTISMENT. Violeta Alexandru, către șefii ITM: Terminați cu practicile de a atenționa prin telefon persoana la care vă duceți în control

AVERTISMENT. Violeta Alexandru, către șefii ITM: Terminați cu practicile de a atenționa prin telefon persoana la care vă duceți în control
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Angajatorii poartă responsabilitatea salariaților și trebuie să verifice situația sanitară constant – alternativa e să închidă
Publicat: 11/07/2020, 21:00
Actualizat: 06/04/2021, 19:25

Ministrul Violeta Alexandru vrea ca toți șefii de a Inspecția Muncii să renunțe la comoditatea birourilor și să meargă pe teren alături de echipele lor, fără a anunța telefonic persoanele vizate pentru control de viitoarea inspecție. Ministrul Muncii face apel la șefii din ITP să schimbe optica față de această instituție prin ameliorarea propriilor comportamente.  

„Aş vrea ca toţi inspectorii şefi să fie cu echipele lor pe teren. Daţi un exemplu personal, mergeţi cu aceste echipe, mergeţi în vizite neanunţate, în sensul în care vă cer să terminaţi cu practicile de sunat pe telefon şi atenţionat persoana la care vă duceţi în control. Vă rog să înceteze orice fel de practică despre care am cunoştinţe că se mai întâmplă în inspectoratele teritoriale de muncă şi să vă asumaţi responsabil rolul pe care îl aveţi, şi anume pe de o parte de educare şi pe de altă parte de sancţionare, acolo unde se impune. (…) Cer inspectorilor şefi să ieşiţi din birouri, din teren, din locurile comode în care staţi cu aer condiţionat, plăcut în sediile noastre ale inspectoratelor teritoriale de muncă şi să mergeţi alături de echipe în teren în această perioadă”, a declarat sâmbătă Violeta Alexandru, în cadrul unei conferințe de presă.

Violeta Alexandru: Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă

Ministrul Muncii îi avertizează că dacă apelul ei la implicare și corectitudine nu va fi luat în seamă, se va simți nevoită să ia măsuri radicale.

„S-a terminat cu activitatea obscură în sensul în care ştiu doar câţiva care sunt rezultatele activităţii Inspecţiei Muncii. Vor şti toţi cei pentru care de fapt muncim, adică cetăţenii acestei ţări. Rog şefii, inspectorii şefi din teritoriu, să iasă în teren alături de echipe. Şi le mai cer un lucru în încheiere, le cer să le pese. Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă. Dacă au semnale de la oameni că există muncă nedeclarată sau că lucrează în condiţii primare, în sensul că nu li se asigură o stare minimală, decentă, pentru desfăşurarea activităţii, să le pese.

Violeta Alexandru: Schimbaţi un pic optica oamenilor faţă de această instituţie prin propria dumneavoastră conduită

Ministrul Muncii le-a cerut inspectorilor muncii să fie mai fermi în acțiunile lor.
„Schimbaţi un pic optica oamenilor faţă de această instituţie prin propria dumneavoastră conduită. Şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au de la mine această solicitare înainte să discutăm despre decizii structurale în această instituţie. Dacă văd că apelul meu nu este receptat de dumneavoastră în mod evident voi lua nişte decizii radicale pentru că poate este necesară o resetare a instituţiei per ansamblu, însă am încredere că acest apel este înţeles.

Sunt cazuri de angajatori care au cerut angajaţilor lor figurând cu suspendare în contracte de muncă în Revisal să vină la serviciu. Când îi întrebăm există o sumedenie de scuze. Rolul nostru este într-adevăr să înţelegem care sunt cauzele, dar aici să fim foarte fermi pentru că acest lucru înseamnă muncă nedeclarată, înseamnă un mod de a ocoli şi de încălca legea pe care trebuie să-l sancţionăm cu fermitate”, a declarat Violeta Alexandru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare