Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”

Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”
Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați” / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 25/11/2020, 17:39
Actualizat: 06/04/2021, 15:21

Potrivit unui anunț făcut miercuri de Comisia Europeană, a fost lansat un nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen. Statisticile CE arată că rata de pierdere a locului de muncă este de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați, iar rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește la 9,1%.

Plan de acțiune pentru egalitatea de gen

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat miercuri noi planuri de promovare a egalității de gen și a emancipării femeilor.

Potrivit CE, femeile și fetele sunt mai afectate de consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de Covid.

„Deși s-au realizat câteva progrese semnificative, dar inegale, în ceea ce privește promovarea drepturilor femeilor și fetelor, nicio țară din lume nu a avansat suficient de mult pentru a putea realiza obiectivul egalității de gen și al emancipării tuturor femeilor și fetelor până în 2030. În plus, consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 afectează în mod disproporționat femeile și fetele. De exemplu, dat fiind că, procentual, mai multe femei lucrează fără forme legale și în sectoare vulnerabile, rata de pierdere a locului de muncă în rândul femeilor este de 1,8 ori mai mare decât în rândul bărbaților. Rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește cu 9,1 %”, scrie în comunicatul transmis de CE.

Acest nou plan de acțiune vizează accelerarea progreselor în vederea emancipării femeilor și a fetelor și protejarea rezultatelor obținute în ceea ce privește egalitatea de gen în cei 25 de ani de la adoptarea Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing.

„Garantarea faptului că toată lumea beneficiază de aceleași drepturi sporește capacitățile societăților noastre și le face mai bogate și mai sigure. Este un adevăr care trece dincolo de principii sau obligații morale. Participarea femeilor și a fetelor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider sunt esențiale pentru democrație, justiție, pace, securitate, prosperitate și o planetă mai verde. Prin acest nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen, susținem realizarea de noi progrese într-un ritm mai accelerat în vederea garantării egalității de gen”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Planul CE conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune

Strategia Comisiei pentru egalitatea de gen III (PAEG II) conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune.

În acest mod, până în 2025, 85 % din toate acțiunile noi din cadrul relațiilor externe vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor. PAEG III introduce norme stricte pentru aplicarea și monitorizarea integrării perspectivei de gen în toate sectoarele, propune o viziune strategică comună și o cooperare strânsă cu statele membre și cu partenerii de la nivel multilateral, regional și național, vizează accelerarea progreselor, axându-se pe principalele domenii tematice de colaborare, inclusiv pe combaterea violenței bazate pe gen și promovarea emancipării economice, sociale și politice a femeilor și a fetelor, îndeamnă liderii să conducă prin puterea exemplului și propune o nouă abordare în ceea ce privește monitorizarea, evaluarea și învățarea, punând mai mult accentul pe măsurarea rezultatelor.

„Un obiectiv-cheie al noului plan de acțiune este să contribuie la capacitarea femeilor, a fetelor și a tinerilor, astfel încât aceștia să își exercite pe deplin drepturile și să participe mai mult la viața politică, economică, socială și culturală. PAEG III sprijină cu fermitate participarea fetelor și a femeilor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider, promovându-le, de exemplu, prin programe de guvernanță și reforme ale administrației publice”, mai scrie în comunicatul CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”