GÂNDUL LIVE. Paul Anghel, ANPC: Politica autorităților este TOLERANȚĂ ZERO. Totul trebuie să fie închis și totul va fi închis

Publicat: 20/03/2020, 14:16
Actualizat: 07/04/2021, 03:07

Paul Anghel, director ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a explicat, vineri, într-o intervenție telefonică la Gândul Live, că instituția pe care o conduce monitorizează toate variațiile de preț de pe piață. În plus, sunt în derulare și există planuri pentru verificarea operatorilor economici care trebuie să respecte interdicțiile menite să protejeze sănătatea publică.

Chiar dacă situația operatorilor economici afectați de efectele pandemiei de COVID-19 este „un pic dificilă”, Paul Anghel, la Gândul Live, a subliniat că politica statului este de toleranță zero față de cei care pun în pericol sănătatea și viața consumatorilor.

„Noi avem încredere că în perioada de criză toată lumea va respecta legea și nu vor abuza. Avem în continuare semnale primite din teritoriu, chiar ieri am avut o acțiune cu IGPR, DSV și DSP la localuri care erau în contiuare deschise. Sperăm că operatorii economici se vor comporta corect în relație cu consumatorii. Sigur că avem un plan de măsuri și de acțiuni de control, pe care le derulăm în continuare, alături de celelalte instituții ale statului, sub coordonarea Guvernului României”, a spus Paul Anghel.

„Nu ar fi în acest moment motive de panică”

Președintele ANPC îndeamnă români să aibă încredere în instituțiile statului că, așa cum de fiecare dată în momentele de criză au avut un rol important, și de data aceasta vor monitoriza foarte atent piața de bunuri și servicii.

Politica actuală a Guvernului și a autorităților de control este „toleranță zero” față de încălcările intedicțiilor de către agenții economici, a precizat Paul Anghel.

„Cu siguranță măsurile vor duce până la suspendarea activității, închiderea operatorului economic. Să dăm, totuși, circumstanțe și operatorilor economici, pentru că situația este un pic dificilă. Totul trebuie să fie închis și totul va fi închis. În momentul în care un singur operator economic nu se va alinia ordonanței militare și stării de urgență, cu siguranță noi și colegii de la celelalte instituții ale statului vom acționa prompt și în interesul consumatorului român pentru a proteja și viața și sănătatea acestuia”, a conchis președintele ANPC.

În ceea ce privește creșterea prețurilor din magazine, Paul Anghel a subliniat că Protecția Consumatorului alături de celelalte instituții ale statului este într-un program integrat de monitorizare a pieței bunurilor și serviciilor.

„Din păcate, în perioada stării de urgență, limitându-se importurile, exporturile, există probleme cu variațiile prețurilor. Am avut o discuție la nivelul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și la discuția respectivă îmbucurător e faptul că au venit absolut toți marii retaileri din România, și am stabilit anumite norme, avem un grup de lucru care acționează rapid pentru orice variație de preț”, a precizat Paul Anghel.

În ceea ce privește ROMALIMENTA, Paul Anghel a precizat că a avut discuție cu președintele și directorul executiv, de la care a primit asigurări că există stocuri suficiente pentru toate categoriile de alimente. „Deci nu ar fi în acest moment motive de panică”, a afirmat Paul Anghel.

Cel mai recent bilanț

Până vineri, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 denoi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 depersoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...