Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea

Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea
Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/11/2020, 18:00
Actualizat: 06/04/2021, 15:26

Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare de 18 zile pe numele fostului deputat român din partea PSD, Cristian Rizea. Potrivit ziarului deschide.md, decizia a fost luată cu puțin timp în urmă.

Mandat de arestare de 18 zile

Pe numele fostului deputat PSD, Cristian Rizea, a fost emis un mandat de arestare de 18 zile, de către Judecătoria Chișinău.

Președintele republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, marți, în cadrul unui briefing de presă, că a semnat mai multe decrete urgente, între care și un „decret interesant”, despre un „oarecare Rizea” în vederea extrădării sale în România.

Pe 4 noiembrie, Ministerul Justiției a cerut autorităților din Republica Moldova extrădarea lui Cristian Rizea, care are de executat în România o condamnare de 4 ani și 8 luni închisoare.

Igor Dodon a anunțat public predarea lui Cristian Rizea

Președintele Republicii Moldova a anunțat, marți, în cadrul unui briefing de presă, că a semnat mai multe decrete urgente, între care și un „decret interesant”, despre un „oarecare Rizea” în vederea extrădării sale în România. Șeful statului moldovean a adăugat că astfel se va pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a acestui „criminal”, condamnat definitiv în țara noastră la 4 ani și 8 luni pentru acte de corupție.

Președintele Igor Dodon a reacționat în urma anchetelor publicate, în exclusivitate de Gândul.ro, potrivit cărora deputatul fugar Cristian Rizea și-a găsit adăpost pe teritoriul Republicii Moldova, unde primise cetățenie și acte cu o nouă identitate și unde ducea o viață de lux, cu toate că era urmărit internațional.

După ce, inițial, declarase că a luat act, din presă, de situația fugarului provenit din România, Dodon a semnat, luni, decretul pentru retragerea cetățeniei moldovenești a condamnatului român.

Decretul a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și a intrat în vigoare de la data publicării.

Referitor la acest demers, Igor Dodon a anunțat, marți, în cadrul unui briefing de presă, că a semnat mai multe decrete urgente, între care și cel cu privire la situația fugarului Rizea.

Au fost mai multe urgențe legate de semnarea unor decrete cu promovarea unor legi, subiecte care țin de stabilitatea economică și socială pe perioada de criză și pandemie, a fost și un decret interesant, ieri, pe care l-am semnat, s-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru Cetățenie, ieri am semnat (n,r. luni) un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din Republica Moldova și România trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal, conform justiției din România”, a anunțat Igor Dodon.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. De altfel, fostul deputat PSD mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...