Klaus Iohannis: Lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată

Klaus Iohannis: Lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată
Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO: Administrația Prezidențială)
Publicat: 12/08/2020, 18:12
Actualizat: 06/04/2021, 17:15

Președintele Klaus Iohannis a ținut miercuri o conferință de presă la Cotroceni pe tema rectificării bugetare ce urmează să fie aprobată de Guvern în cursul acestei săptămâni.

Principalele declarații ale președintelui

„Bună seara, dragi români! Astăzi din păcate avem un record total nedorit. Peste 1400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu Covid-19. Este prea mult, este mult prea mult. Vă invit pe toți să purtați masca și să purtați distanța ca să scapăm de această epidemie”, este mesajul cu care președintele și-a început conferința de presă.

-La acest moment, nu există un vaccin aprobat în Uniunea Europeană. E o temă care din păcate va reveni, care produce îngrijorare, ne apropiem de alegeri locale, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate sunt luate.

-Am dorit să știu azi foarte detaliat ce măsuri sunt în curs și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios.

-Purtați mască, păstrați masca pentru a scăpa de această epidemie.

Întrebările jurnaliștilor

Ce credeți despre faptul că șefii poliției au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?
Klaus Iohannis: Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. La MAI există o preocupare reală, dar nu trebuie să ne așteptăm să se rezolve peste noapte. Prea mulți ani, în guvernările PSD, acești interlopi au fost tolerați. Acum nu mai sunt tolerați. Lupta împotriva clanurilor este o luptă de durată.
Cum ar determina creșterea numărului de cazuri de COVID-19 amânarea alegerilor?
Klaus Iohannis: Așa funcționează democrația, din când în când sunt alegeri. Ele trebuiau organizate în iunie. Acum, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27, nu am stabilit nici eu nici guvernul. Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza aceste alegeri. Care este numărul critic când nu se pot organiza, trebuie să ne spună ministerul Sănătății.
Există numeroase cazuri de primari PSD care au trecut la PNL. Cum vedeți aceste mișcări de trupe? Dacă moțiunea trece, credeți că ne putem aștepta la un guvern de coaliție națională?
Klaus Iohannis: O să vă spun franc. Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului politic, o boală gravă a politicii românești. Haideți mai întâi să vedem moțiunea, să facem consultări și cu certitudine nu vom avea Guvern PSD.
La cât ajunge deficitul bugetar în acest an? Dar scăderea economică? Pensiile vor crește cu 14%?
Klaus Iohannis: Am discutat cu premierul dar despre date concrete. Va discuta Guvernul, când are pregătit proiectul de rectificare și îl va prezenta public
Ce se întâmplă dacă și actuala lege a carantinei va fi declarată neconstituțională?
Klaus Iohannis: Am mai fost în această situație, atunci PSD a tras foarte mult de timp și ne-am trezit cu foarte mulți bolnavi. De această dată nu a fost atacată întreaga lege și sunt destul de optimist dacă se vor declara neconstituționale, cred că Parlamentul nu-și permite încă o tărăgănare a corecturii pe lege.
Unde va merge actualul Guvern dacă va trece moțiunea de cenzură, pentru că Marcel Ciolacu a sugerat că va merge ori acasă ori la pușcărie?
Klaus Iohannis: Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD, toată lumea a știut că avem un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze, după scurt timp PSD a făcut o pasiune în a depune moțiuni. E o măsură pur electoralistă, fără rost, mai e puțin până la alegeri, pentru ce să depui moțiune de cenzură? Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea.
Rusia a anunțat că a înregistrat un vaccin. Ar putea România să încheie un precontract pentru acesta?
Klaus Iohannis: România este parte din UE și încheie contracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin.
Întrebare despre reluarea școlii.

Klaus Iohannis: Decizia se descentralizează. Eu știu că în plan local întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește. Dacă un primar spune că nu are soluții, nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar.

Ar trebui să se tracă la o testare masivă a populației?
Klaus Iohannis: În România există o testare destul de masivă, a crescut de la câteva sute pe zi la câteva zeci de mii de testări pe zi. Avem peste 14.000 de testări din oficiu și peste 8.000 la cerere. Am depășit binișor 20.0000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează între țările unde se testează mult.
Ce scenarii alternative aveți dacă trece moțiunea? E posibil un guvern interimar cu puteri și mai limitate?
Klaus Iohannis: Haideți să vedem mai întâi moțiunea, care este neavenită politic. Eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulți parlamentari, asta știm și noi. Ei nu au nicio soluție dar sunt ahtiați după putere și suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare.
La Senat s-a respins ordonanța care majora etapizat alocațiile. Guvernul a comunicat un plan B?
Klaus Iohannis: Se vede o totală lipsă de responsabilitate la PSD. Fiecare parlamentar răspunde în fața electoratului pentru ce face. În România normală, orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeanului. PSD încearcă să complice problemele. Și Guvernul și eu ne dorim să mărim alocațiile, dar trebuie să existe și bani. În acest moment banii nu există. Guvernul a venit cu o soluție de creștere graduală. O respingere nemotivată din partea PSD ne arată că PSD nu are nicio treabă cu binele public, ci cu propriile manevre electoraliste.
Întrebare legată de datele greșite de la Ministerul Sănătății și scoaterea Spaniei de pe lista carantinării.
Klaus Iohannis: În situații de criză erori se întâmplă. Sub această presiune enormă se întâmplă să se comunice anumite date puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus în fața publicului și oamenii au înțeles că a fost o simplă greșeală de comunicare între două instituții.
Întrebare legată de modul în care a fost instrumentat „Dosarul 10 august.”  Giorgiana Hosu a trimis greșit cererea de confirmare către curtea de apel, și nu e singura incompetență a sa în acest dosar. Ați numit-o în funcție, sunteți mulțumit de modul în care a gestionat dosarul? Ar fi nevoie de schimbarea ei din funcție?
Klaus Iohannis: Consider că acest dosar este extrem de important pentru noi, ca națiune, trebuie să se facă lumină. Și eu, și mulți de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiție independentă unde politicienii nu se amestecă în dosare. Mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat în profunzime și la final vom avea o situație clară asupra vinovăției unora sau a nevinovăției altora. Pe mine mă interesează ca vinovații să fie trași la răspundere. Când va veni vorba despre o evaluare, o va face altcineva și nu eu.
Întrebare legată de clanurile interlope. Această problemă ar putea fi abordată în CSAT?
Klaus Iohannis: Am discutat cu responsabilii despre aceste chestiuni și știu că se lucrează foarte serios pentru a combate aceste clanuri, cum le-ați numite, sau crima organizată. Eu sunt convins că ministerele implicate vor face ordine, și da, e o problemă de siguranță a cetățeanului, evident.
Ambasadorul SUA declara că singura soluție este implementarea rețelei 5G de alte companii decât Huawei, ce opinie aveți?
Klaus Iohannis: Ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate. Se lucrează pe o legislație specială pentru a preveni intrarea pe piață a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.
Ați discutat despre majorarea pensiei minime?
Klaus Iohannis: Am discutat un prim draft, ei lucrează în continuare pe aceste chestinui și când sunt finalizate le vor prezenta public.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?