Medic, despre criza sanitară din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă

Redactor:
Radu Cristian
Medic, despre criza sanitară din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă
Medic, despre criza spitalicească din Cluj : Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă / Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Județul Cluj traversează o criză sanitară gravă, rămânând fără niciun loc liber la secțiile de terapie intensivă Covid. În această perioadă numărul pacienților care au nevoie de ventilație mecanică invazivă crește de la zi la zi. G4Media a discutat cu o serie de medici, unul dintre aceștia afirmând că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent.

„Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă”

Medicul Adela Golea, urgentist, spune că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent, relatează G4MEDIA.

„În UPU suntem disperați realmente. Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă, dar UPU-urile funcționează ca terapie intensivă. Facem tot ce trebuie pentru ei, pentru pacienți. Nu pot decât să îi asigur. Se face un plan cu terapia și pacientul rămâne acolo unde se poate. Am intubat inclusiv în salvare. Situația nu arată bine deloc.”

Acesta încearcă să-i înțeleagă și pe cei care protestează împotriva măsurilor adoptate de autorități.

„Din punct de vedere medical, spun că aceste măsuri trebuie păstrate. Din punct de vedere social, sunt mulți factorti care au dus la nesiguranța aceasta, nu numai medicală, ci și financiară și de a nu se înțelege anumite măsuri medicale. Mai e și partea de comunicare. Eu văd două probleme majore în urgențe. Oamenii nu vin să se trateze la timp și nu mă refer acum doar la Covid, ci și la cei fără Covid, dar cu alte afecțiuni. Nu vin la timp fiindcă s-a mers pe tot felul de mesaje că în spitale te infectezi, că se întâmplă nu știu ce. La acestea se adaugă și problemele cu patologia post-covid, unde apar și probleme psihologice. Dacă ai avut Covid, ai rămas fără salariu sau cu salariul minim, ai și o familie, nu este foarte ușor să mai accepți restricții. Eu pot să le spun că nu e bine să nu respecți măsurile acestea de sănătate publică, dar ei, cei care protestează, îmi spun: Doamnă,eu trebuie să trăiesc. Ce facem acum în UPU? Încercăm doar să găsim soluții. Oamenii pot să înjure, tot vor fi ajutați. Dar, așa cum v-am spus, situația arată rău. Suntem disperați aici, vă spun.”

Potrivit medicilor, în ultima perioadă se vede o creștere semnificativă a severității bolii. Medicul Iulia Trifu, medic specialist radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, afirmă că afecțiunile grave la plămâni au crescut vertiginos.

„Dacă aveam pneumonii preponderent ușoare și medii, în care leziunile afectau zonele periferice, subpleurale ale plămânilor, în a doua jumătate a anului trecut și prima parte a anului afectarea a devenit mai difuză, cu leziuni diseminate în ambii plămâni, cu afectarea tuturor regiunilor pulmonare la majoritatea pacienților internați la noi. A crescut numărul de cazuri a căror afectare pulmonară e de peste 50% la tineri, tot mai tineri, fără factori de risc cunoscut. Până anul acesta, o afectare pulmonară de peste 75% la persoanele tinere era o excepție, pe când doar în ultima săptămână am avut în ATI șapte persoane cu vârsta cuprinsă între 32 și 46 de ani, între care și o femeie însărcinată, care a suferit o naștere prematură în conditii de afectare pulmonară de 60%. Am sesizat și creșterea complicațiilor trombotice cauzate de Covid, complicații pulmonare și extra-pulmonare, cerebrale, renale, splenice”, spune aceasta.

Sursa Foto: G4Media / Examinare Computer Tomograf pacient de 38 de ani. Afectare pulmonară de 90%. Singurele părți normale din plămâni sunt cele negre
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×