O gafă incredibilă a Poștei Române a înfuriat la culme o celebră lojă masonică. Scandalul a ajuns până la președintele Iohannis (EXCLUSIV)

O gafă incredibilă a Poștei Române a înfuriat la culme o celebră lojă masonică. Scandalul a ajuns până la președintele Iohannis (EXCLUSIV)
Imaginea care a provocat scandalul a fost luată de pe un site de vânzări on-line
Publicat: 10/09/2020, 10:30
Actualizat: 06/04/2021, 16:04

Un timbru tipărit de reprezentanții Poștei Române, care ar fi trebuit să-l reprezinte pe primul mare maestru al unei cunoscute loji masonice românești, a provocat un scandal imens după ce, pe marca poștală a apărut, în mod greșit, fotografia altcuiva. Înfuriați la culme, membrii unei celebre loji din cadrul Marii Loji Naționale din România au făcut un memoriu pe care l-au trimis direct la președintele Klaus Iohannis, prin care i-au solicitat șefului statului să ia măsuri urgente.

Potrivit unui memoriu trimis președintelui Klaus Iohannis de Federația Filatelică Română, un timbru care ar fi trebuit să-l înfățișeze pe maiorul Constantin C. Moroiu, cel care, în anul 1881, a publicat prima revistă filatelică din România intitulată „Timbrophillo”. Pentru rolul său în dezvoltarea filateliei românești, maiorul Moroiu a făcut, de-a lungul anilor, obiectul mai multor cărți poștale și ștampile comemorative.

Dincolo de pasiunea lui pentru filatelie, Moroiu a înființat, în 1880 acesta a reușit înființarea Marii Loji Naționale din România, prin unirea tuturor lojilor regulare de la acea dată, având acordul lui Carol I.

Ulterior, potrivit sursei citate, maiorul Moroiu „a avut un rol definitoriu în Societatea Filatelică Română în calitate de secretar al societății”. Iar anul acesta se împlinesc 140 de ani de la înființarea Marii Loji Naționale, motiv pentru care s-a considerat că se impune tipărirea unui timbru comemorativ în amintirea maiorului Moroiu.

Numai că, după tipărirea mărcii poștale, reprezentanții Federației Filatelice Române au constatat că, de fapt, cel care ar fi trebuit să fie Moroiu era, de fapt, un ofițer anonim al Armatei Române.

Drept dovadă, bărbatul apărut în locul maiorului, are în piept alte decorații decât cele deținute de adevăratul Moroiu și poartă o uniformă pe care armata noastră a primit-o în dotare mult după moartea ofițerului. În plus, există și alte dovezi care conduc la faptul că militarul prezentat de reprezentanții Filateliei drept Constantin C. Moroiu este, de fapt, altcineva.

Cum s-a produs cea mai mare greșeală din istoria Filateliei Române

După ce au făcut o anchetă proprie, reprezentanții Federației Filatelice au aflat și cum a fost posibilă acestă confuzie, unică în istoria filateliei românești.

Aceștia susțin că, deoarece nu aveau o fotografie a lui Moroiu, reprezentanții Poștei Române au căutat pe internet și au găsit o fotografie scoasă la vânzare pe un site de profil, care era prezentată drept „Costantin Moroiu, fondatorul primei loji masonice din România”. Aceștia au copiat imaginea și au tipărit marca poștală fără să mai facă vreo verificare suplimentară.

„Pe site-ul Okazii, în 2017, au fost la vânzare două poze, una reprezentând un ofițer și alta pe soția acestuia. Vanzătorul a pus la vânzare aceste două fotografii ca fiind Constantin Moroiu cu soția acestuia.

Cei care au decis să folosească acest portret, fără să se documenteze, au luat de bună această informație. O documentare superficială, o lipsă de colaborare și pe principiul ”tot ce zboara se mănâncă” au dus la aceast eșec filatelic, cel mai grav din istoria emisiunilor filatelice românești. … Cu certitudine imaginea ofițerului reprodusă pe marca poștală în valoare de 20,50 lei nu este a marelui patriot și filatelist Constantin C. Moroiu.

Federația Filatelică Română solicită imperativ retragerea urgentă din circulație a mărcii în valoare de 20,50 lei și retipărirea unei alte mărci poștale care să reproducă unul dintre portretele reale în ținută masonică ale Marelui Maestru Constantin C. Moroiu. Vă mulțumim anticipat domnule Președinte pentru sprijinul acordat în repararea acestei grave erori istorice, când România aniversează împlinirea a 140 de ani de la înființarea Marii Loje Naționale din România”, se arată în memoriul trimis președintelui Klaus Iohannis.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom