PANDEMIE. Salvamarii vor purta măști și nu vor mai face respirație gură la gură: „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie?”

PANDEMIE. Salvamarii vor purta măști și nu vor mai face respirație gură la gură: „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie?”
PANDEMIE. Salvamarii vor purta măști și nu vor mai face respirație gură la gură: „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie?”. FOTO: Mediafax
Publicat: 25/05/2020, 14:33
Actualizat: 06/04/2021, 22:45

Pandemia de coronavirus îi pune în dificultate și pe salvamari. Cum deschiderea sezonului estival se apropie, regulile pentru aceștia se schimbă radical. Salvamarii vor purta măști de protecție și nu vor mai face respirație gură la gură, scrie Adevărul.

Salvamarii vor lucra în ture (dimineaţa şi după-amiaza) şi se va evita pe cât posibil contactul între ei. „Am făcut 7 zone: 4 în Mamaia şi 3 în Constanţa. Fiecare zonă are un număr de salvamari care lucrează în două ture. În cazul în care, Doamne fereşte, se infectează careva, atunci persoana este izolată, fără să infecteze pe ceilalţi. Dacă ne-am infecta 30-40% dintre noi ar fi jale”, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, care are în coordonare 130 de salvamari, potrivit sursei citate.

Fără respiraţie gură la gură

„Încercăm pe cât posibil să protejăm salvamarii şi una dintre prevederi va fi ca atunci când o persoană este scoasă din apă, fără funcţii vitale, şi este nevoie de resuscitarea cardio-respiratorie să avem baloane de resuscitare. Vom dota fiecare punct de observare cu acest balon. Nu mai facem respiraţie gură la gură”, explică Gabriel Culea.

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, dă asigurări că salvatorii nu sunt speriaţi de coronavirus şi vor acţiona la fel ca în ceilalţi ani. „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie? Să fim serioşi.”

O altă măsură specială este aceea ca tuturor salvamarilor să le fie verificată temperatura la intrarea în tură. În cazul în care va fi depistat vreunul cu temperatură peste limita normală, acesta urmează să fie consultat de medici.

Salvamari cu mască pe faţă

De asemenea, salvamarii de la punctele fixe vor avea o mască pentru protejarea feţei, o mască pe care o vor purta atunci când discută cu turiştii care cer diferite informaţii. „Trebuie să se protejeze între ei. Va fi o mască mai specială care atunci când pleacă la intervenţii cade pe gât. Va fi roşu cu galben şi va scrie pe ea salvamar”, adaugă Gabriel Culea.

Ministrul Economiei a apreciat că 15 iunie este data cea mai probabilă în acest moment pentru redeschiderea turismului în România.

„Eu sunt convins că vom avea acest partenariat cu celelalte state şi vom avea grijă ca turiştii români să se ducă în siguranţă în ţările respective. Cred că putem vorbi de sezonul estival atunci când vom finaliza această evaluare de două săptămâni. Noi am relaxat măsurile, avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie, prima evaluare o avem la sfârşitul acestei săptămâni, după care vom vedea exact ce s-a întâmplat în acel week-end în care toată lumea a ieşit din casă. Eu sper să nu se fi întâmplat nimic spectaculos din punctul de vedere al creşterii îmbolnăvirilor, şi dacă toate lucrurile merg normal vorbim de o primă relaxare cu deschidere de terase la începutul lui iunie şi apoi o nouă evaluare şi cred că 15 iunie, în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă din toate punctele de vedere, poate fi o dată să vorbim şi de hoteluri şi de mare şi de munte şi de turism în România”, a precizat Virgil Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun