Raed Arafat, despre asimptomatici: Cu trei zile înainte de apariţia simptomelor, persoana poate fi chiar foarte contagioasă | A fost o discuţie care a dus multă lume în eroare

Redactor:
Ana Matei
Raed Arafat, despre asimptomatici: Cu trei zile înainte de apariţia simptomelor, persoana poate fi chiar foarte contagioasă | A fost o discuţie care a dus multă lume în eroare
Raed Arafat: Creşterea numărului de cazuri COVID-19 nu e doar din vina litoralului. E clar că în unele zone nu se respectă regulile / Asimptomaticii transmit virusul

Secretarul de Stat Raed Arafat atrage atenția asupra faptului că, potrivit specialiștilor americani, comportamnetul tinerilor ar reprezenta unul dintre fctorii care au dus la creșterea accelerată a numărului de cazuri de coronavirus, întrucât aceștia s-au lăsat ghidați de informațiile potrivit cărora sunt slabe șanse să fie loviți de o formă severă a bolii, așa că s-au relaxat prea mult.

De asemenea, șeful DSU trage un semnal de alarmă aspra asimptomaticilor care transmit boala, deși în ultima perioaă au existat voci care au negat acest fapt.

„Dr. Fauci (Dr. Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic al Statelor Unite – n.r.) a declarat că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă sunt tinerii. Au luat-o că ei nu păţesc nimic grav, pe lângă campaniile care îndeamnă să nu respecte regulile, mai e și vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos şi nu mai respectă regulile că zic că pe ei nu-i afectează. A fost o discuţie care a dus pe multă lume în eroare: asimptomaticul transmite, totuşi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problemă, dar el transmite. Studiile arată clar că trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”, a mai declarat Arafat, pentru Digi24.

Ce spune Raed Arafat despre litoralul românesc

Raed Arafat a eveidențiat faptul că litoralul nu este cauza principal a creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

„Dacă vrem să luăm realitatea, creşterea numărului de cazuri de coronavirus pe plan naţional nu e doar din vina litoralului. Poate acolo sunt unele cauze, dar e clar că în unele zone nu se respectă regulile. Acolo transmiterea este în comunitate şi acolo trebuie să iei anumite măsuri”, a declarat Arafat, pentru Digi24.

Întrebat dacă se impune închiderea localurilor din Centrul Vechi al Capitalei, după ora 23.00, secretarul de stat a răspuns: „Oriunde e zonă de aglomeraţie, într-o locaţie care este cu număr de cazuri zilnic constant, care mai și creşte, unde există răspândire comunitară este recomandat să se reducă contactele”.

Inchide