Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință

Redactor:
Radu Cristian
Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință
Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință / Sursă Foto: Pixabay

Au fost găsite urme de Covid-19 pe ambalaje alimentelor din China, precum și pe loturi de creveți congelați și aripi de pui congelate din America de Sud. Urmele virusului depistate pe ambalajele alimentelor ridică din nou întrebări legate de  posibilitatea ca virusul să poată fi transmis prin ambalaje alimentare, scrie BBC.

Opiniile privind posibilitatea transmiterii virusului de pe ambalajele alimentare sunt împărțite

Studiile de laborator au arătat că virusul poate supraviețui ore întregi, dacă nu chiar zile, pe unele materiale de ambalare – în mare parte carton și diverse forme de plastic.

Mai mult, virusul este mai stabil la temperaturi mai scăzute.

Condițiile de mediu se schimbă rapid în exterior, spune dr. Julian Tang, asistent universitar la Universitatea din Leicester, ceea ce înseamnă că virusul nu poate supraviețui atât de mult timp.

Aceeași opinie este împărtășită și de Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, care a explicat că în studiile de laborator s-au folosit probe cu până la 10 milioane de particule virale.

În afara laboratorului, într-o picătură de aerosol ajunsă pe o suprafață, sunt doar aproximativ 100 de particule virale.

„În opinia mea, șansa de transmitere prin suprafețe este foarte mică și doar în cazurile în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat pe acea suprafață iar altcineva a atins-o la scurt timp, în decurs de una până la două ore”, a consemnat Rutgers în jurnalul științific The Lancet în iulie.

Infectarea prin atingerea ambalajelor este posibilă, dar nu probabilă

Ambalajele ar putea fi infectate de lucrătorii din instalațiile de ambalare, care le-ar putea atinge, după ce au pus mâna la ochi, nas sau gură. Dar este doar o presupunere, pentru că oamenii de știință nu cred acum că aceasta este principala cale de transmitere pentru majoritatea cazurilor Covid-19.

„Poate fi posibil ca o persoană să poată contacta Covid-19 prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul pe el”, spun oficialii agenției americane de sănătate, Centrul Combaterii Bolilor, (CDC).

Totuși „nu acesta ar fi principalul mod de răspândire a virusului”, ci transmiterea de la om la om, dacă nu există o distanță de 2 metri între persoane, prin picăturile de salivă dispersate la tuse, strănut sau prin simpla vorbire. Picăturile aterizează pe fața, gura sau fața persoanelor aflate în imediata apropiere, apoi sunt inhalate pe căile respiratorii și așa se produce infectarea.

Dr. Tang susține că este dificil să dovedești că cineva a luat virusul de pe ambalaje, pentru că ar trebui exclusă „orice expunere recentă din orice altă sursă” – inclusiv contactele sociale cu persoanele asimptomatice – pentru a fi siguri că atingerea ambalajelor alimentare a fost adevărata cauză a unei infecții.

Specialiștii chinezi au susținut și ei că virusul se poate transmite prin intermediul ambalajelor alimentare.

OMS Coronavirusul nu se transmite prin alimente  

Organizația mondială a Sănătății a negat ipoteza potrivit căreia coronavirusul poate fi transmis prin intermediul unor alimente: „Oamenii nu trebuie să se teamă în privința mâncării”, spun reprezentanții organizației.  

Specialiștii de la OMS au făcut declarații, după ce China a acuzat că urme de coronavirus au fosr găsite pe un lot de aripioare de pui congelate, importate din Brazilia. OMS dă asigurări că nu există date care să demonstreze că alimentele contribuie la răspândirea coronavirusului și spune că alimentele sunt sigure din această perspectivă.

„Nu credem că virusul SARS-CoV-2 se poate transmite prin alimente! Din câte am înțeles China caută coronavirusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove. „Cunoaștem faptul că virusul poate rămâne o perioadă pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a adăugat cercetătoarea OMS.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
A reapărut declarația pe proprie răspundere în România! E obligatorie ca să ieși din casă
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
A reapărut declarația pe proprie răspundere în România! E obligatorie ca să ieși din casă
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Corina Chiriac rupe TĂCEREA despre cifrele pandemiei: ”Sunt umflate. Comunismul era sugar cu suzetă pe...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide