Calculele pentru răsturnarea Guvernului Orban! PNL: Gest neconstituțional / PSD: Moțiunea trece! /USR: Iresponsabilitate / ALDE: Votăm cu două mâini / PRO ROMÂNIA: Vom rămâne cu Orban și gașca

Calculele pentru răsturnarea Guvernului Orban! PNL: Gest neconstituțional / PSD: Moțiunea trece! /USR: Iresponsabilitate / ALDE: Votăm cu două mâini / PRO ROMÂNIA: Vom rămâne cu Orban și gașca
Tăriceanu: ALDE votează moțiunea de cenzură „cu două mâini” / Sursă FOTO: Alexandra Pandrea, Gândul
Publicat: 30/08/2020, 20:30
Actualizat: 06/04/2021, 16:12

Guvernul Orban susține luni încă un test, după ce moțiunea de cenzură introdusă de PSD va fi dezbătută de la ora 14.00. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul său va vota moțiunea „cu două mâini”, dar, cu toate acestea, Executivul nu pare să aibă emoții, întrucât – susține Tăriceanu – „în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere”.

Marcel Ciolacu: ”E o moțiune care va trece pe muchie. Testul va fi crearea cvorumului”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că PNL, PMP și USR încearcă boicotarea votului, pentru a nu se constitui cvorum de ședință. ”La această oră, vă spun cu siguranță că moțiunea va trece. Sunt presiuni foarte mari. Colegii primesc tot felul de oferte. Nu avem plecări, la aceste momente, colegi plecați. Vor fi mai puține voturi, nu 250. Dacă colegii de la UDMR au uitat atacurile de la Klaus Iohannis, e treaba lor. Cine va lipsi de la această moțiune, a doua zi va pleca din PSD. Situația e clară! E o noapte lungă, încercăm să ne pregătim pentru orice surpriză. E o moțiune care va trece pe muchie. Testul va fi crearea cvorumului”, spune Ciolacu.

ALDE va vota moțiunea „cu 2 mâini”

Călin Popescu Tăriceanu a scris că el și partidul său vor „vota moțiunea cu 2 mâini”. Acesta spune că aceasta trebuia să vină mai devreme, dar acest lucru nu s-a întâmplat din dorința de a nu îngreuna situația medicală din țară.

„Noi, cei de la ALDE, vom vota moțiunea cu 2 mâini! O vom vota cu regretul că ea nu a venit mai devreme, probabil din dorința de a nu îngreuna situația medicală din țară. Cu sau fără criză medicală, acest guvern trebuie să plece, pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală și mai ales de cea economică. Pentru ei totul este doar motiv de campanie electorală și de a-și umple buzunarele din contracte dubioase”, scrie Călin Popescu Tăriceanu în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Tăriceanu mai afirmă că din cauza actualului guvern, economia se prăbușește, existând peste un milion de șomeri. „Nu știm câte conserve mai sunt ascunse prin partide și pe câte dintre ele este sistemul dispus să le sacrifice, dar, indiferent de rezultatul votului, românii au dat de mult un vot de blam guvernului Iohannis-Orban.

Motivele putem să le vedem cu toții: o economie care se prăbușește, peste un million de șomeri, corupție și afaceri necurate, lipsă de idei și de măsuri pentru începerea școlii, încăpățânarea de a găsi bani pentru orice mai puțin pentru majorarea, conform legilor, a pensiilor și alocațiilor.

Dacă acest guvern cade, atunci vom avea un guvern cu 3 priorități: deschiderea în siguranță a școlilor, gestionarea crizei medicale și organizarea într-un mod democratic a alegerilor”, mai notează acesta pe Facebook.

Cum se poziționează celelalte ”tabere”

  • PNL

De cealaltă parte, parlamentarii liberali nu vor participa la votul de luni asupra moţiunii de cenzură, „pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni”, anunță liderul deputaţilor PNL, Florin Roman. ”Având în vedere faptul ca România este în lupta cu pandemia și că suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale și parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituțional, ci și unul profund iresponsabil”, spune Florin Roman într-un comunicat de presă.

  • USR

Nici USR nu va susține moțiunea. Liderul Dan Barna a anunțat pe pagina de Facebook că formațiunea politică nu va participa la vot: „Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționăm să o încurajăm în niciun fel. Argumentul pentru instalarea actualului guvern a fost acela că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia și criza generată de aceasta. La vremea aceea inclusiv PSD părea să fie de acord”.

  • PRO ROMÂNIA

Liderul Pro România, Victor Ponta, nu este încrezător în privința moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului, subliniind că aceasta a fost negociată deja şi chiar dacă formaţiunea pe care o conduce va vota în favoarea moțiunii, premierul Ludovic Orban şi „gaşca” vor rămâne la guvernare.

În aceste condiții, surse din mediul politic indică faptul că opoziția formată majoritar din PSD a strâns în acest moment 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, pentru a demitere Guvernul Orban. Pe lângă acestea, PSD mai are, în plus, încă cinci voturi de la deputaţii minorităţilor naţionale. În ciuda acestor calcule, moţiunea nu va trece, susţin surse din conducerea social-democraților: ”Una e realitatea pe hârtie, alta e realitatea din Parlament”. Până la urmă însă, totul se va decide mâine la 14.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...