Virgil Musta: Riscăm să ajungem în situația în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu. Ce spune medicul despre posibilitatea purtării măștii în spații deschise

Virgil Musta: Riscăm să ajungem în situația în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu. Ce spune medicul despre posibilitatea purtării măștii în spații deschise
Medicul Virgil Musta: Dacă nu ne trezim în acest ultim moment, riscăm să luăm calea Italiei
Publicat: 28/07/2020, 07:55
Actualizat: 06/04/2021, 18:20

Există soluții de limitare a răspândirii coronavirusului pe care autoritățile le-ar putea implementa, însă nu sunt pe placul cetățenilor, subliniază medicul Virgil Musta, avertizând că dacă nu se impun și nu se respectă noi reguli stricte, vom ajunge în situația dramatică prin care au trecut Spania și Italia în primăvară.

Medicul de la Timișoara a comentat afirmația prmierului Orban potrivit căreia autoritățile iau în calcul impunerea măștii de protecție și în unele spații deschise. Astfel, medicul consideră necesară o astfel de regulă, în contextul în care zonele aglomerate pot deveni focare de infecție, chiar dacă sunt în aer liber:

„Eu consider că în orice zonă sau în orice activitate, trebuie să evaluăm riscurile și dacă există risc de contaminare în zona respectivă vor trebui luate măsuri. Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire. De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe”, a declarat medicul. 

Virgil Musta: Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat

Există zone în Spania în care masca a fost impusă chiar și pe plajă, amintește medicul, precizând că dacă nu avem grijă, putem ajunge în situația în care românii bolnavi de COvid-19 să moară la domiciliu, din cauza lipsei de spațiu în spitale.

„În Spania, țară care a fost traumatizată de această infecție în prima parte a pandemiei, se iau măsuri drastice și necesare. De exemplu, în Andaluzia, cei care merg pe plajă sunt obligați să poarte mască. Eu cred că și aici, în momentul în care se constată că se adună prea multă lume la grătare, undeva în afara stațiunii, această activitate trebuie făcută sub control sau interzisă. Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat, dar dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest ultim moment, în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei și Spaniei sau a Franței, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu pentru că nu mai are unde să se interneze. Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea scenariu. Eu încă sper că vom depăși cu bine această perioadă mai dificilă din viața noastră și, până la urmă, persoanele responsabile vor câștiga acest război”, a mai spus Musta la b1.

Virgil Musta: Locurile din spitale au devenit insuficiente

Locurile în spitalele din România au devenit insuficiente, avertizează Musta. 

„Din cauza afluxului mare de pacienți internați în ultimele zile, locurile din spitale au devenit insuficiente. (…) Legea este echilibrată și protejează pacientul, în sensul că (…) ne permite să evaluăm pacienții în maximum 48 de ore, după care să putem să le spunem «ai risc de evoluție severă și ar fi mai bine să rămâi în spital sau te poți duce liniștit acasă și ținem legătura cu tine dacă cumva se întâmplă ceva». Marea majoritate a locurilor, cel puțin în spitalele de fază 1, pacienții au forme severe de boală sau de la medii spre severe. Sunt spitalele suport și zonele de izolare unde sunt pacienții scu forme ușoare. Multora dintre ei le recomandăm dacă au posibilitatea, să se izoleze la domiciliu. Din cauza dinamicii pandemiei, cred că și aceste măsuri trebuie rapid modificate sau  adaptate în funcție de condiția concretă din momentul respectiv al pandemiei”, a declarat medicul de la Timișoara Virgil Musta. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață