1 DECEMBRIE. Scrisoare de la Londra pentru București: „Am demonstrat încă o dată că românii sunt uniți și sunt mândri de asta”

1 DECEMBRIE. Scrisoare de la Londra pentru București: Am demonstrat încă o dată că românii sunt uniți și sunt mândri de asta
Publicat: 01/12/2014, 14:17
Actualizat: 02/12/2014, 08:28

Diaspora nu a uitat de România, iar acest lucru a fost arătat încă o dată cu ocazia alegerilor prezidențiale din acest an. Doar în Marea Britanie, aproape 10.000 de oameni au așteptat ore în șir în frig la cozile „rușinii” la primul tur de scrutin și alți 25.850 în al doilea tur. Printre ei s-a aflat și tânărul Florin Creangă, student la inginerie electrică și electronică la City University din Londra.

El spune că în acest an am avut oportunitatea de a schimba ceva și speră ca, în urma alegerilor, România să prospere. „În urma alegerilor sper ca economia României să înregistreze o creștere și cred că am putea să realizăm asta prin a începe să fim producători, să redeschidem fabricile închise în ultimii 25 de ani, să atragem investitori străini dornici să investească bani în România”, a declarat Creangă pentru gândul.

„În plus, consider că instituțiile din România ar trebui să încurajeze creșterea potențialului antreprenorial al studenților și al absolvenților din învățământul superior, căci aceștia la rândul lor vor contribui la creștere gradului de ocupare, al competitivității și al mobilității forței de muncă”, adaugă studentul în vârstă de 21 de ani.

Tânărul a așteptat cu aceste gânduri cinci ore la coadă pentru a pune ștampila pe buletinul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale și nouă ore în al doilea tur, dar acest lucru nu l-a oprit să își introducă votul în urnă. „Atât pentru mine, cât și pentru restul românilor din diaspora rămâne o zi de neuitat”, spune Florin Creangă.

Londra transmite un mesaj la București de 1 Decembrie: Românii sunt încă uniți

Studentul român, care a reușit grație pasiunilor sale pentru electronică, IT și sectorul bancar să obțină un an de practică la Merit Software – firmă care dezvoltă soluții de top pentru băncile de investiții și pentru alte instituții financiare, spune că evenimentele din ultimul timp au arătat că românii sunt încă uniți.

„Anul acesta, mai mult ca în orice an, am demonstrat încă o dată că românii sunt încă uniți și sunt mândri de asta”, explică el.

„Mesajul pe care vreau să îl transmit face referire la faptul că nu trebuie să uităm niciodată de istoria acestei țări, de tradițiile noastre și frumoasele calități ale neamului românesc și că românii prin muncă, seriozitate, curaj, inițiativă și responsabilitate au devenit modele demne de urmat în întreaga lume”, adaugă Creangă.

1 Decembrie se sărbătorește și în Marea Britanie

Ziua Națională este sărbătorită și de românii aflați în Regatul Unit. Reprezentanții Ambasadei României și cei ai Institutului Cultural Român, locurile unde au fost organizate și secțiile de votare în urmă cu câteva săptămâni, organizează mai multe evenimente de 1 Decembrie.

Sărbătoarea continuă însă și pe 2 decembrie. „Ca și în orice altă zi, mergem la facultate, la muncă, iar pe seară o să participă, la diferite evenimente organizate, în cinstea zilei de 1 Decembrie”, explică Creangă. „Pe 2 decembrie, studenții români din Londra o să se reunească la un restaurant cu specific românesc pentru o petrecere cu preperate și muzică tradițională, unde sperăm să fim în număr cât mai mare, undeva în jur de 120-150 de persoane”, adaugă el.

Scrisoare pentru România în care m-aș întoarce

Florin Creangă a transmis gândul o scrisoare către cei rămași în țară și, mai ales, către România în care s-ar întoarce.

Mă numesc Florin Creangă, am 21 de ani, sunt absolvent al Colegiului Națonal „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea și am ales să îmi continui studiile la City University London, în Marea Britanie, nu pentru că sistemul educațional este mai bine pus la punct aici, ci pentru oportunitățile pe care le am nu doar la absolvire, ci și în timpul facultății.

Înainte să plec din țară, am aplicat și la Universitatea Politehnica din București, la facultatea de Automatică și Calculatoare, unde am fost admis cu media de aproape 9,50 în regim bugetat, dar cu toate acestea am ales să plec. În primul an de facultate, când vedeam ce proiecte făceau colegii mei de generație din România, începusem să regret, dar acest sentiment mi-a trecut atunci când m-am întors în țară să mă retrag de la facultatea din România. Datorită formalităților existente, am fost nevoit timp de 2 săptămâni să mă duc aproape în fiecare zi să fac cereri de retragere și să verific dacă cineva este dornic să îmi proceseze și mie cererea depusă.

Nu am fugit din țară, nu am fost lași, nu ne disprețuim țara, dar am ales să urmăm un drum care ne ajută pe noi ca și indivizi să ne împlinim profesional, să ne descoperim valorile, „să ne vindem mai bine”. Dacă nu ne-am fi prețuit țara, nu ne-am mai fi sacrificat două duminici să mergem la vot împreună cu familia și prietenii. Depărtarea geografică ne-a făcut mai uniți, am început să credem în țara noastră și încercăm ca de aici, prin diferite mijloace, să schimbăm ceva.

Recent, am avut ocazia să vizitez Parlamentul European de la Strasbourg, la invitația domnului europarlamentar Marian-Jean Marinescu, unde am avut șansa să cunosc și câțiva dintre adevărații jurnaliști ai României, cu care am discutat despre posibilitatea întoarcerii noastre acasă. Întrebarea care se pune nu cred că este „Ce ar trebui schimbat în România ca noi să ne întoarcem?”, ci „Cum vrem să arate România peste 10 ani?”, „Ce vrem să construim pe viitor?” și „Ce putem noi să facem pentru asta?”.

România în care m-aș întoarce este o Românie care încurajează creșterea potențialului antreprenorial al studenților și al absolvenților din învățământul superior, care la rândul lor, pe viitor vor contribui la creșterea gradului de ocupare, al competitivității și al mobilității forței de muncă.

M-aș întoarce în țară dacă mi s-ar da șansa să experimentez, să încerc să descopăr ce carieră mi s-ar potrivi cel mai bine și să nu fiu constrâns de un anumit domeniu. De exemplu, eu studiez inginerie electrică si electronică, dar pe lângă pasiunea mea pentru electronică, am și o pasiune pentru IT și sectorul bancar, iar această pasiune m-a condus la un an de practică la Merit Software, o firma care se ocupă de soluții de top pentru băncile de investiții și alte instituții financiare, soluții precum identificarea, calcularea și gestionarea tranzacțiilor care apar în domeniul bancar, într-o manieră eficientă și automată.

În România, în urma domeniului pe care îl studiez aș fi fost catalogat ca un simplu inginer electronist, astfel aș fi fost constrâns de calificarea pe care o am și nu aș fi avut posibilitatea testării unui alt domeniu, motivul principal fiind lipsa de experiență.

Cu toate acestea, după ce o să obțin puțina experiență, o sa mă întorc în România pentru a valorifica rezultatele proprii în contextul oportunităților europene și o să aduc cu mine tot ce am învățat în anii petrecuți aici, departe de familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?