• Publicat:
Știri

13 persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de rețete medicale fictive

13 persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de rețete medicale fictive
13 persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de rețete medicale fictive

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de DIICOT Oradea, 13 persoane sunt audiate după ce ar fi participat la fraudarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin emiterea de rețete medicale fictive.

Procurorii precizează că, în noiembrie 2014, au făcut 67 de percheziții, împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara, anchetatorii fiind sprijiniți de Direcția Regională Antifraudă Fiscală Oradea.

La vremea respectivă, perchezițiile au avut loc, printre altele, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea – Secția Oncologie, la mai multe farmacii și cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acțiunea a vizat „destructurarea unui grup infracțional format din 50 persoane, specializat în infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune și fals”.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activități de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creșterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu și fără contribuție personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) și a medicamentelor și materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale cu scop curativ (PNS) și implicit a sumelor raportate și ulterior decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, se arată în comunicatul transmis joi.

Conform sursei citate, prejudiciul cauzat este de aproximativ 700.000 de euro, fiind eliberate peste 14.000 de rețete fictive.

După audieri, procurorii vor decide dacă se impune luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore.

În noiembrie anul trecut, procurorii DIICOT au făcut 67 de percheziții la Secția Oncologie a Spitalului Municipal Oradea, la farmacii și medici de familie, într-un dosar în care 50 de persoane erau suspectate că au decontat medicamente în baza unor documente false.

Potrivit unui comunicat de atunci al DIICOT, membrii grupării specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune și fals au fraudat Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creșterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu și fără contribuție personală utilizate în tratamentul ambulatoriu (TA) și medicamentelor și materialelor sanitare care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale cu scop curativ (PNS), și implicit a sumelor raportate și ulterior decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Inchide