200 de kilograme de carne expirată de doi ani, găsită la cămine de bătrâni ale unei fundații

200 de kilograme de carne expirată de doi ani, găsită la cămine de bătrâni ale unei fundații
Publicat: 21/07/2014, 20:34
Actualizat: 19/05/2015, 10:36

Controlul la căminele de bătrâni ale Fundației Congregației „Sfântul Iosif” din Alba Iulia, unde sunt adăpostiți 73 de vârstnici, a fost făcut de o echipă mixtă coordonată de Prefectura Alba.

Un control similar la această unitate a avut loc și în luna aprilie, când au fost descoperite mai multe nereguli, beneficiarii fiind ținuți în spații murdare și urât mirositoare și îmbrăcați în haine groase deoarece dormitoarele nu erau încălzite.

Reprezentantul Prefecturii Alba, Virgil Tuhuț, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că echipele de control au constatat de această dată că reprezentanții fundației au îmbunătățit condițiile din cămine, însă la unul dintre așezăminte au găsit, în două lăzi frigorifice, carne, preparate din carne congelate și unt expirate din 2012 și 2013.

Tuhuț a spus că echipele de control nu au putut confisca produsele sau da amenzi fundației deoarece coordonatorul căminelor a precizat că produsele nu sunt pentru consumul beneficiarilor și, mai mult, se aflau într-un spațiu care nu era cuprins în autorizația de funcționare a așezământului social.

„Condițiile s-au îmbunătățit simțitor comparativ cu celelalte controale. Am găsit în două lăzi frigorifice carne și produse din carne și unt din 2012 și 2013, dar încăperea în care se aflau aceste lăzi era încăperea personalului propriu al congregației. Din declarațiile surorii Maria (coordonatorul căminelor de bătrâni – n.r.), mâncarea de acolo este pentru personalul care deservește congregația. DSV a dat un termen ca această carne să dispară din încăperea respectivă în maxim o lună”, a spus Tuhuț.

Potrivit sursei citate, în cele două lăzi frigorifice se aflau aproximativ 200 de kilograme de produse, dar comisia de control nu a putut cântări exact cantitățile respective în condițiile în care reprezentanții fundației au precizat că nu este pentru consumul beneficiarilor.

La rândul său, directorul Agenției Pentru Prestații și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, a declarat, în aceeași conferință de presă, că verificările inspectorilor instituției nu au constatat deficiențe privind îngrijirea bătrânilor la cele trei cămine ale congregației.

„Spre plăcuta mea surprindere am constatat că, de la ultimul control, când am descoperit probleme la aceste trei centre de persoane vârstnice condițiile s-au îmbunătățit substanțial și există acum condiții normale și minime de decență pentru acele 73 de persoane care beneficiază de servicii în aceste centre. Au mai rămas doar opt măsuri din cele 56 de implementat, iar aceste măsuri sunt legate doar de partea birocratică, nu atât de integritatea persoanelor din centre”, a spus Cozuc.

El a mai spus că instituția va monitoriza în continuare căminele sociale controlate.

Cele trei cămine de bătrâni administrate de Fundația Congregația „Sfântul Iosif” din Alba Iulia au fost verificate prima dată în luna aprilie a acestui an, la solicitarea prefectului de Alba, Gheorghe Feneșer. Acesta a declarat la acea vreme că verificările au fost dispuse în urma unor sesizări primite, iar echipele de control au descoperit numeroase deficiențe.

Potrivit prefectului, echipele de control au descoperit atunci că organizația nu avea stabilit prin decizie a forului superior un cost lunar pentru fiecare beneficiar, unul dintre cămine nu deținea autorizație sanitar-veterinară, cu toate că se gătea zilnic în acea unitate, nu existau probe alimentare, nu se elabora meniu zilnic de hrană cu stabilirea caloriilor și nu era stabilită suma alocației zilnice de hrană pentru un beneficiar.

De asemenea, potrivit sursei citate, marea majoritate a spațiilor erau la acea dată „murdare și urât mirositoare”, iar dormitoarele nu erau încălzite, beneficiarii fiind nevoiți să fie gros îmbrăcați și acoperiți cu pături și plăpumi.

Prefectul de Alba mai preciza că alte deficiențe constatate au fost faptul că nu exista personal specializat pentru activitatea de preparare a mesei, medicamentele erau depozitate în condiții improprii, în același spațiu cu instrumentele de scris, acte ale beneficiarilor, unele alimente aveau termenul de valabilitate expirat, nu existau elaborate evaluări psihologice și medicale, și nici dosare constituite, sau o evidență a sumelor de întreținere plătite de beneficiari sau aparținători.

Controlul a fost reluat în luna iunie și au fost descoperite la unul dintre cămine 150 de kilograme de carne expirată, unele produse fiind vechi de peste nouă ani. De asemenea, echipele de control au găsit compoturi și budincă expirată, dar și fructe congelate în ambalaje de pampers.

În urma acestor deficiențe, Fundația Congregația „Sfântul Iosif” din Alba Iulia, care administrează cele trei cămine, a fost amendată la acea vreme, cu 7.400 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”