2,57 lei minutul de INTERCEPTARE și 314 lei ora de FILAJ, în dosarul retrocedărilor ILEGALE în care sunt vizați Paul al României, Dan Andronic și Remus Truică

2,57 lei minutul de INTERCEPTARE și 314 lei ora de FILAJ, în dosarul retrocedărilor ILEGALE în care sunt vizați Paul al României, Dan Andronic și Remus Truică
Publicat: 17/02/2019, 10:09
Actualizat: 25/03/2019, 21:41

Procurorii DNA Brașov au transmis, la cererea instanței de la Curtea de Apel Brașov, un document prin care justifică modalitatea de calcul a sumei de 246.505 lei ceea ce reprezintă mandatele de supraveghere tehnică și de siguranță națională, dar și supravegherile operative.

„În ceea ce privește actele legate de modul de stabilire a cheltuielilor efectuate cu punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, precizăm că în conformitate cu prevederile art. 272 Cod procedură penală, organul de urmărire penală a realizat o apreceiere/estimare echitabilă și proporțională a costurilor pe care le-au presupus activitățile desfășurate în cauză, inclusiv cele pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, avându-se în vedere elemente de cost) pentru minutul de înregistrare și ora de supraveghere ambientală/operativă) anterior cunoscute și utilizate în alte cauze, fără a exista pentru această cauză o comunicare a unor astfel de date, elemente ori acte din partea SRI”, se arată în document.

Mai departe, procurorii DNA explică faptul că au interceptat un anumit număr de minute, pe care le-au înmulțit cu 2,57 lei minutul.

„Referitor la mandatele de supraveghere tehnică și de siguranță națională (interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice), în această cauză, în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică și de siguranță națională, a rezultat trafic audio interceptat și înregistrat în total 51.340,35 minute în cazul mandatelor de supraveghere tehnică și respectiv 514,47 minute în cazul mandatelor de siguranță națională ceea ce au totalizat un cost de 133.270 lei”, se arată în document.

Astfel, calculul oferit de procurori este:

– 51.340,35 minute x 2,57 lei/minut = 131.945,29 (mandate supraveghere tehnică).

– 514,47 minute x 2,57 lei/minut = 1322,99 lei (mandate supraveghere națională).

DNA precizează că din totalul traficului audio interceptat și înregistrat au fost atașate cauzei și înaintate instanței de judecată aproximativ 122 minute obținute în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică și respectiv 514,47 minute obținute în urma punerii în executare a mandatelor de siguranță națională.

„Referitor la activitățile de investigații, verificări și supraveghere operativă realizate în această cauză, menționăm faptul că în cauză au fost efectuate investigații, verificări și supravegheri operative/mediu ambiental necesar confirmării unor date privind locuința efectivă, mediile frecventate, locul de muncă, contactele, localizarea efectivă, activitatea derulată la un moment dat ori într-un anumit interval de timp și eventual anturajul persoanelor investigate și care s-au valorificat fie prin întocmirea de procese verbale în care s-au consemnat rezultatul activităților, fie doar în transmiterea de date și informații de interese necesare desfășurării unor activități procedurale, la care au totalizat un cost de 113.235 lei„, se arată în document.

– 24 ore x 314 lei/oră = 7536 lei (supraveghere operativă din 19.11.2015).

– 96 ore (24 ore x 4 persoane) x 314 lei/oră = 30.144 lei (verificări, investigații și supravegheri operative Truică Remus, Mateescu Lucian Claudiu, Marcovici Marius Andrei și Andronic Dan Cătălin realizate în proximitatea efectuării perchezițiilor domiciliare și valorificate prin comunicarea/transmiterea de date și informații de interes).

– 75.555 lei reprezintă costul estimat al celorlalte investigații și verificări suplimentrare care, deși au fost efectuate în scopul documentării aspectelor investigate, nu au avut rezultatul scontat și deci nu au fost valorificate ori concretizate prin întocmirea unor materiale ori transmiterea de date și informații de interes.

Procurorii DNA Brașov au dispus, în mai 2016, trimiterea în judecată a lui Paul al României, Dan Andronic, Remus Truică, Tal Silberstein și alții, în dosarul privind retrocedările ilegale ale Pădurii Snagov și a Fermei Regale Băneasa, infracțiunile anchetate fiind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, în formă continuată, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită etc.

Rechizitoriul acestui dosar arată că procurorii au stabilit suma de peste 500.000 lei ca fiind totalul cheltuielilor judiciare, Remus Truică, Tal Silberstein, Benyamin Stenmetz, SC Reciplia SRL și Al României Paul fiind cei care au de plătit sumele cele mai mari, de câte 50.000 lei fiecare.

În contextul în care președintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat că în perioada 2005-2016, mai mult de șase milioane de români au fost interceptați de SRI, dar și că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul și peste 100 de parlamentari au fost interceptați, sumele necesare pentru aceste activități desfășurate în acești ani ar putea depăși un total de sute de miliarde de lei.

În privința cheltuielilor pe care DNA Brașov le-a explicat în documentul menționat, fostul membru CSM, avocatul Toni Neacșu, a subliniat că justiția și democrația nu sunt ieftine, însă este importantă gestionarea corectă a resurselor financiare.

„Problema cheltuielilor pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere în dosarele penale se află într-o nebuloasă, atât juridică cât și contabilă. Este adevărat ca justiția, ca și democrația, se întreține cu bani mulți, nu este ieftină. Există însă o problemă de eficiență și de corectă gestionare a banilor publici. Dacă din peste 850 de ore de înregistrare a unor convorbiri telefonice, doar echivalentul a cca 2 ore ajunge să fie considerat util pentru a fi folosit ca probă mai departe în dosar, judecătorul urmând să decidă dacă și dovedesc ceva, este evident că nu mai putem vorbi de randament, fie și numai din punct de vedere economic. Într-un dosar cunoscut al lui Dan Diaconescu au existat 18.000 de ore de interceptări, echivalentul a cca 1 milion de lei, dar exemplele sunt nenumărate și sunt deja publice. Nu se pot face la nesfârșit dosare penale doar pe baza interceptărilor, iar rechizitoriile serioase ar trebui sa mai conțină și altceva”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Toni Neacșu.

Totodată, avocatul mai atrage atenția că un control al Curții de Conturi este firesc în astfel de situații.

„Din punct de vedere legal nu există modalități de calcul a cheltuielilor aferente, se pot pune efectiv din burtă, la fel cum nu există nici un fel de control asupra eficienței economice. Fiind bani publici, chiar dacă teoretic se recuperează de la persoanele care în final ar fi dovedite vinovate, firesc ar fi să existe un control direct din partea Curții de Conturi. Una este realitatea că factura pentru democrație și justiție este mare și alta este dacă aceste costuri mai sunt și justificate, sau reprezintă doar costul ineficienței anchetatorilor”, mai explică Toni Neacșu.

foto: Mediafax Foto / Gabriel Petrescu

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Cel mai DUR BOMBARDAMENT asupra unui oraş din România! Mii de bombe au transformat locul...
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. La unele nu te-ai...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Un șofer de 90 de ani, care nu își mai amintea drumul spre casă, a...
Am prins-o! Oana Roman își cumpără așa-zisele 'rochii de firmă' de la tarabă, la periferia...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Cât costă o porție de pește în Mamaia și o sticlă cu apă plată....
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Prima țară din Europa lovită de valul 4 de coronavirus. Situația este tot mai gravă
Divorț bombă în familia Clejanilor. S-au despărțit în secret. Judecătorii au desfăcut căsătoria
Reghecampf, lovitură fatală pentru Anamaria Prodan. Antrenorul renunță la tot
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...