3 MOTIVE pentru care Consiliul Concurenței a cerut ELIMINAREA procentului de 30% din Codul Silvic. Scrisoarea pe care a primit-o Iohannis

Publicat: 13/05/2015, 19:43

Consiliul Concurenței a prezentat în punctul de vedere transmis președinției trei motive pentru care din Codul Silvic trebuie eliminat pragul maxim de 30% pentru achiziția sau procesarea de masă lemnoasă, precum și dispoziția privind dreptul de preemptiune pentru producătorii din industria mobilei, dispoziții care sunt de natură a afecta concurența.

CITEȘTE AICI POZIȚIA CONSILIULUI CONCURENȚEI

1. Primul motiv în susținerea propunerii este că noile dispoziții prin care se intervine în piață nu sunt motivate, în expunerea de motive de un interes public major, astfel încât să poată fi justificată o derogare de la reglementările legale în domeniul concurenței.

2. „Analizată prin prisma prevederilor legale în materia concurenței, această limitare a cantității de masă lemnoasă (30% dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie achiziționat de către un operator/grup de operatori) reprezintă o barieră pe piața comercializării masei lemnoase, fiind de natură să limiteze posibilitatea operatorilor economici de a achiziționa sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurența care trebuie să se exercite cu ocazia licitațiilor pentru vânzarea masei lemnoase din fondul forestier național. Totodată, limitarea cantității de masă lemnoasă care poate fi achiziționată de către un operator/grup de operatori din fondul forestier proprietate publică ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condițiile în care se poate demonstra că statul renunță la niște venituri pe care le-ar fi obținut în absența acestui prag”, este cel de-al doile motiv invocat de Consiliul Concurenței care atrage atenția că menținerea acestei limitări poate avea drept consecință declanșarea procedurii de infringement împotriva României.

3. Un al treilea motiv pentru care se cere eliminarea pragului de 30% și preempțiunii pentru producătorii de mobilă ar fi că favorizarea producției de mobilă în în detrimentul altor sectoare care achiziționează sau procesează masă lemnoasă sub formă de lemn fasonat poate avea efect anticoncurențial prin limitarea libertății comerțului sau stabilirea unor condiții discriminatorii.

De asemenea, Consiliul Concurenței propunerea introducerii în lege a obligației licitațiilor în cazul ocoalelor silvice de regim care oferă proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. „Considerăm că, pentru încredințarea acestor servicii trebuie organizată o procedură de selecție deschisă, transparentă și necondiționată. În caz contrar, respectiva măsură poate institui un avantaj în favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat”, se arată în documentul ajuns la Cotroceni.

Cât privește derogărilor aplicabile în cazul scoaterii definitive a unor suprafețe din fondul național forestier, Consiliul Concurenței consideră că acestea pot constitui un avantaj pentru anumiți beneficiari, cum ar fi proprietarii de rețele de energie din surse regenerabile, ai parcurilor recreative sau tematice, și propune ca pentru o astfel de măsură legea să prevadă că se va face cu respectarea procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom