6 din 10 români sunt nemulțumiți de viața lor profesională. Cum se explică această situație de pe piața muncii

6 din 10 români sunt nemulțumiți de viața lor profesională. Cum se explică această situație de pe piața muncii
Publicat: 26/09/2017, 13:03
Actualizat: 26/09/2017, 15:58

Cu toate că aproape 4 din 10 români spun că și-au ales singuri actuala carieră, 31% spun că au fost influențați de anumite circumstanțe în alegerea parcursului profesional, cum ar fi facultatea urmată sau primul job, în timp ce pentru 15% decizia a avut ca factor determinant studiile urmate într-un liceu de specialitate.

În ceea ce privește modul în care și-au ales cariera, pasiunea pentru domeniul de activitate a contat în rândul a 34%, în timp ce 32% dintre angajați spun că și-au urmat abilitățile personale. Aproape un sfert dintre respondenți au fost motivați, totodată, de siguranța locului de muncă (24%), de oportunitățile de dezvoltare profesională (24%), de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii (23%) sau de perspectivele de viitor ale domeniului ales (22%).

Pasiunea pentru domeniu este importantă mai ales în cazul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, reprezentând 46% din total, și scade odată cu vârsta, cei de 46-55 de ani având o pondere de numai 25%. Pentru aceștia din urmă, siguranța locului de muncă este principala motivație în alegerea carierei și tot ei sunt cei care, cu un procent de 51%, au cea mai mare compatibilitate între cariera actuală și domeniul în care și-au urmat studiile. Angajații cu vârsta între 25 și 35 de ani lucrează mai degrabă într-un domeniu diferit de cel în care s-au specializat (59%), alegerea fiind făcută în special în funcție de abilitățile personale, de oportunitățile de dezvoltare profesională, de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii, precum și de perspectivele de viitor, arată datele eJobs.

6 din 10 angajați intenționează să-și schimbe cariera în următorii trei ani, însă se tem de acest pas

Românii sunt nemulțumiți, totuși, în proporție destul de mare de viața lor profesională. Gradul de satisfacție profesională este în mare măsură corelat cu planurile de viitor ale angajaților români, astfel că 61% dintre participanții la studiul derulat de eJobs au declarat că iau în calcul schimbarea carierei în următorii trei ani. Cei mai deciși în acest sens sunt tinerii până în 35 de ani (68%), iar principalul motiv invocat pentru această schimbare este lipsa de motivație în cariera actuală (44%). O treime (36%) consideră că nu are suficiente oportunități, iar câte un sfert dintre respondenți cred că este dificil să avanseze în cariera actuală (26%) sau nu le place ceea ce fac în prezent (24%).

Dintre cei care au în plan să-și schimbe cariera, aproape jumătate (45%) vor să facă acest pas în cel mult șase luni, 25% au ca obiectiv următoarele 6-12 luni, iar alți 26% consideră că vor reuși să-și schimbe cariera în următorii 1-3 ani. De această dată, salariul este cel mai important criteriu în alegerea viitoarei carierei (51%), urmat de siguranța locului de muncă (39%), pasiunea pentru domeniu (37%) sau oportunitățile de dezvoltare profesională (32%). Pe ultimele locuri în piramida răspunsurilor se află criterii precum posibilitatea de a călători (11%), cererea ridicată de forță de muncă în domeniu (9%) sau impactul în societate (9%).

„Schimbarea carierei nu e totuși o decizie tratată cu lejeritate, angajații conștientizând că un astfel de pas nu se face ușor și fără riscuri asociate. Astfel, mulți se tem sau amână să facă un pas în acest sens dintr-o serie de motive, precum lipsa siguranței financiare în perioada de start în noua carieră, lipsa de timp pentru pregătirea profesională sau căutarea unui nou job, precum și incertitudinea cu privire la perspectivele de viitor. Teama de schimbare este un alt obstacol important pentru aceștia și, surprinzător, este caracteristică mai cu seamă celor până în 35 de ani, în timp ce lipsa de încredere în alegerea viitoarei cariere este cel mai mult menționată de tinerii până în 25 de ani”, declară Bogdan Badea de la eJobs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York