62 de protestatari care susțin Roșia Montană au fost amendați de Jandarmerie, în Capitală

62 de protestatari care susțin Roșia Montană au fost amendați de Jandarmerie, în Capitală
Publicat: 18/11/2013, 13:17

andarmii au legitimat 127 de persoane după protestul de duminică și au dat 62 au amenzi pentru deranjarea ordinii publice, iar luni va fi sesizat Parchetul pentru blocarea cu intenție a drumurilor publice, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

„Duminică seara au fost legitimate 127 de persoane, fiind aplicate 62 de sancțiuni pentru deranjarea ordinii publice și alte încălcări ale prevederilor acestei legi, valoare sancțiunilor fiind de 31.000 de lei”, a spus Georgian Enache.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmerie Capitalei a precizat că în cursul zilei de luni va fi sesizat Parchetul Capitalei, pentru infracțiunea de blocare cu intenție a drumurilor publice, în cazul persoanelor care au fost identificate.

Manifestanții care au participat duminică seara la marșul de protest neautorizat din centrul Capitalei și au blocat circulația pe mai multe străzi, scandând mesaje contra exploatării miniere de la Roșia Montană și a explorării gazelor de șist, au fost legitimați de jandarmi, în zona Bulevardului Regina Elisabeta.

După ce le-au fost înregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lăsați să plece, doar unul dintre aceștia fiind dus de jandarmi la o secție de poliție, întrucât a refuzat să prezinte un act de identitate.

Protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană a început în jurul orei 17.00, în zona statuilor de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanți.

Aceștia au afișat bannere pe care scria „Inima de la Pungești bate și la București”, „Stop gazelor de șist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă”, „Băse, Ponta și ai lor să se ascundă sub covor”, „Până aici!”, „Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei”, „Cianura și cu șistu, cadouri de la prim-ministru”, „Naiba să vă ia de hoți, căci ne-am sătura de toți” și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană” și „Uniți, salvăm toată România”.

După aproximativ două ore de protest la Universitate, în jurul orei 19.15, protestatarii au plecat în marș spre Palatul Parlamentului. Aceștia au mers pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriți de jandarmi să blocheze Bulevardul Brătianu.

Jandarmii au făcut un cordon pe carosabil, la intersecția bulevardelor Națiunile Unite și Libertății, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă în Piața Constituției. Protestatarii i-au ocolit însă pe jandarmi, pe trotuare, și au continuat să meargă spre Piața Constituției, blocând Bulevardul Libertății.

Jandarmii i-au somat să elibereze strada, pentru că participă la o adunare publică neautorizată și au încercat să îi oprească în parcarea din Piața Constituției, însă din Bulevardul Libertății aceștia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocând și aici circulația.

Protestatarii au ajuns apoi la Unirii și s-au așezat pe carosabil. Jandarmii au format un cordon în jurul manifestanților și le-au cerut din nou să elibereze carosabilul.

După ce au protestat aproximativ 15 minute la Unirii, blocând circulația atât spre bulevardului I.C. Brătianu, cât și spre bulevardul Corneliu Coposu și Splaiul Independenței, manifestanții au continuat marșul pe străzile din Centrul Istoric, apoi pe Calea Victoriei.

Jandarmii au format un cordon la intersecția Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au încercat să iasă pe Bulevardul Regina Elisabeta mergând prin strada Eforie, însă și aici au găsit cordoane de jandarmi, astfel că au continuat marșul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au ieșit în Splaiul Independenței. Ulterior, protestatarii au intrat pe strada Elie Radu, ieșind pe Bulevardul Regina Elisabeta, în zona Parcului Cișmigiu, unde au blocat pentru scurt timp circulația, pe ambele sensuri.

Jandarmii au oprit marșul pe Bulevardul Regina Elisabeta, după aproximativ o oră și jumătate, le-au spus protestatarilor că participă la o adunare publică nedeclarată, că au încălcat în mod repetat normele legale și le-au cerut să pregătească actele de identitate pentru a se legitima.

Protestatarii le-au spus jandarmilor că sunt penibili, că i-au oprit abuziv și că le sunt încălcate drepturile, scandând „Jandarmeria apără hoția” și „Libertate”. În timp ce jandamii se pregăteau să îi legitimeze, manifestanții au ascultat melodia „Don’t worry, be happy”.

După ce jandarmii le-au înregistrat datele de identitate, protestatarii au putut să plece, aceștia spunând că de luni vor manifesta în fiecare zi în Piața Constituției.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marșuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanții proiectului minier de la Roșia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română și Direcția Națională Anticorupție.

În 10 noiembrie, manifestanții nu au mai mers în marș prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spațiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziție de fotografie și muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanții cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, dar și interzicerea explorărilor și exploatărilor gazelor de șist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” și două abțineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuție, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, după ședința USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roșia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Câte ore poate ține cabina încălzită o mașină electrică?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Condamnat după ce a fost prins de trei ori la volan fără permis!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Dan Negru vrea să dea lovitura la Kanal D. S-a aflat totul, dezvăluiri din culise
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...