A 12-a duminică de proteste față de Roșia Montană. Protestatarii care au participat la marșul din Capitală au fost legitimați,unul fiind dus la poliție

A 12-a duminică de proteste față de Roșia Montană. Protestatarii care au participat la marșul din Capitală au fost legitimați,unul fiind dus la poliție
Publicat: 18/11/2013, 08:48
Actualizat: 18/11/2013, 08:48

Manifestanții care au participat duminică la marșul de protest neautorizat din centrul Capitalei au fost legitimați de jandarmi, unul dintre aceștia fiind dus la o secție de poliție pentru că a refuzat să prezinte un act de identitate.

Jandarmii au verificat actele de identitate ale tuturor celor pe care i-au oprit în zona Bulevardului Regina Elisabeta, după ce au participat la un marș de protest neautorizat în centrul Capitalei și au blocat circulația pe mai multe străzi, scandând mesaje contra exploatării miniere de la Roșia Montană și a explorării gazelor de șist.

După ce le-au fost înregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lăsați să plece, doar unul dintre aceștia fiind dus de jandarmi la o secție de poliție, întrucât a refuzat să prezinte un act de identitate.

În timp ce manifestanții erau legitimați, pe Bulevardul Regina Elisabeta au trecut trei tineri care aveau un banner pe care scria, cu verde și roșu, „Asociația viitorilor deținuți politici”. Jandarmii i-au oprit și le-au cerut să se legitimeze, însă aceștia le-au spus că ei nu au participat la marșul de protest și erau în trecere pe Bulevardul Regina Elisabeta. În timp ce jandarmii i-au legitimat, aceștia au cântat și au dansat.

UPDATE 3: Protestatarii au eliberat carosabilul la Unirii și continuă marșul în centrul Capitalei

UPDATE 2: Protestatarii din Capitală continuă marșul din Piața Constituției, blocând Bulevardul Unirii

UPDATE: Protestatarii au ajuns în Piața Constituției și au blocat Bulevardul Libertății


Protestatarii care se opun proiectului minier Roșia Montană au plecat de la Universitate spre Parlament, aceștia mergând în grupuri pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriți de jandarmi să iasă pe Bulevardul Brătianu.

Manifestanții care protestau la Universitate, în zona statuilor, au încercat să plece în marș, în jurul orei 19.15, spre Parlament, pe Bulevardul I.C. Brătianu. Aceștia au fost însă opriți, la intersecția cu strada Ion Ghica, de un cordon de jandarmi.

Protestatarii au intrat pe străzile din Centrul Istoric și se îndreaptă spre Palatul Parlamentului, scandând „Uniți, salvăm toată România” și Ieșiți din casă, dacă vă pasă”.

Unii dintre protestatari au blocat circulația când au ajuns în zona Splaiul Unirii, pe sensul spre Palatul Parlamentului. Ulterior manifestanții au blocat și Bulevardul. Națiunile Unite, pe ambele sensuri.

Manifestanții care se opun proiectului de la Roșia Montană s-au strâns inițial în zona statuilor de la Universitate, unde au afișat bannere cu mesajele: „Inima de la Pungești bate și la București”, „Stop gazelor de șist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă”, „Băse, Ponta și ai lor să se ascundă sub covor”, „Până aici!”, „Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei”, „Cianura și cu șistu, cadouri de la prim-ministru”, „Naiba să vă ia de hoți, căci ne-am sătura de toți.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marșuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanții proiectului minier de la Roșia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română și Direcția Națională Anticorupție.

În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanții nu au mai mers în marș prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spațiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziție de fotografie și muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanții cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, dar și interzicerea explorărilor și exploatărilor gazelor de șist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” și două abțineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuție, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, după ședința USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roșia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii