A dat amenzi de peste 21.000 de lei, dar a păstrat toți banii

A dat amenzi de peste 21.000 de lei, dar a păstrat toți banii
Publicat: 18/08/2014, 15:05
Actualizat: 31/01/2019, 23:16

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Ploiești l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Mihai Stănescu, ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fieni, Compartimentul Investigarea Fraudelor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (35 de acte materiale) și trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în perioada 2012-2014, ofițerul Mihai Stănescu, având gradul profesional de comisar de poliție și atribuții de constatare și sancționare a contravențiilor, a făcut controale economice la mai multe firme și persoane, în urma cărora a întocmit procese verbale cuprinse în mai multe carnete, dintre care două folosite fără drept, dar nu a înregistrat documentele după completare, la secretariatul unității de poliție. Ofițerul de poliție și-a însușit sumele de bani înscrise în aceste documente ca fiind confiscate și ridicate de la contravenienți, în cuantum total de 21.907,43 de lei.

„Activitatea infracțională desfășurată de inculpat a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu suma de 21.907,43 lei, care constituie, totodată, și un folos necuvenit obținut de către ofițerul de poliție”, arată procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii au stabilit că, în 26 martie 2012, Mihai Stănescu, în urma unei percheziții la sediul unei societăți comerciale, a ridicat suma de 4.810 lei, precum și alte documente de evidență contabilă primară de la contabila societății, ocazie cu care a întocmit proces-verbal în trei exemplare, dintre care unul l-a lăsat firmei.

Ulterior, Stănescu l-ar fi contactat pe administratorul societății căreia îi aparținea suma de bani și i-ar fi solicitat să vină la sediul unității de poliție, unde în 28 martie 2012 i-a prezentat, pentru a semna, o dovadă în conținutul căreia era consemnat că banii ridicați i-au fost restituiți, fără însă ca acest lucru să se întâmple în realitate. Totodată, ofițerul de poliție i-ar fi cerut administratorului să semneze și un proces-verbal tipizat de confiscare a sumei de 4.810 lei.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor, Mihai Stănescu ar fi întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete pe care nu le avea în primire. Ofițerul de poliție a folosit fără drept cele două carnete cu procese verbale, declarând că le-a găsit, la începutul anului 2013, în torpedoul unei autospeciale aparținând Poliției Orașului Fieni. În evidența Poliției Orașului Fieni acestea apar ca fiind sustrase.

Cercetările au mai relevat faptul că ofițerul de poliție a completat și alte procese verbale de constatare și sancționare a contravenției, din carnete pe care le primise de la secretariatul unității pentru utilizare, fără însă a înregistra documentele ulterior completării și fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienți.

Mihai Stănescu mai este acuzat și că, în perioada aprilie-mai 2008, a pretins și primit 3.000 de lei de la o agentă de poliție de la Postul de Poliție Buciumeni, județul Dâmbovița. În schimbul banilor, Mihai Stănescu a spus că va interveni la factori de decizie din conducerea IPJ Dâmbovița, pentru ca agenta să fie transferată la Poliția Orașului Fieni – Compartimentul de Investigare a Fraudelor, unde acesta lucra.

„La solicitarea inculpatului Stănescu Mihai, comandantul Poliției Orașului Fieni la acea vreme a acceptat ca agenta să lucreze, o perioadă de timp, la Compartimentul de Investigare a Fraudelor al acestei unități de poliție, lucru ce s-a întâmplat în cursul lunilor aprilie – mai 2008. Astfel, denunțătoarei i-a fost creată convingerea că inculpatul chiar a intervenit în sensul celor promise. După aproximativ două săptămâni de la mutarea agentei, nemulțumit de modul în care aceasta își desfășura activitatea, comandantul Poliției Orașului Fieni a dispus revenirea acesteia la postul de poliție unde era încadrată”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că cei 3.000 de lei ceruți și primiți de Mihai Stănescu au fost obținuți de agenta de poliție de la părinți, care au făcut, în perioada respectivă, două împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc.

Pentru recuperarea prejudiciului, dar și pentru asigurarea executării măsurii confiscării speciale în cazul sumei de 3.000 de lei, anchetatorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor polițistului, până la concurența sumei de 27.327,43 de lei.

Dosarul va fi judecat de magistații Tribunalului Dâmbovița.

În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor Direcției Generale Anticorupție și Direcției de Informații și Protecție Internă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul...
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Lupta decisivă a Ucrainei pentru Donețk. Situația de pe frontul din Prokovsk, unde „inamicul nu...
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
Vouchere de alimente și de încălzire pentru români. Banii vor fi virați în conturi
Laurent a venit din Franța și s-a îndrăgostit de România. A reușit să facă performanță...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
Cum a fost ucisă, de fapt, Ana Maria, soția lui Gabriel de la „Puterea dragostei”!...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Războiul din Ucraina, ziua 939. Bloomberg: Kamala Harris intenţionează să se întâlnească cu Zelenski săptămâna...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Bridgerton, sezonul patru. Supriza pregătită pentru fanii serialului
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Test de cultură generală. Despre care fructe se spune că aduc ghinion?