A fost anunțat momentul la care va începe reabilitarea Cazinoului din Constanța

A fost anunțat momentul la care va începe reabilitarea Cazinoului din Constanța
Publicat: 15/04/2015, 18:34

„Lucrările nu au început pentru că procedura este cu totul alta. S-a elaborat studiul de fezabilitate, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate în cadrul Consiliului Tehnico-Economic, ședință care s-a ținut la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. A fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro pentru restaurarea obiectivului Cazinou Constanța. De aici, mai departe, procedura este puțin diferită față de cum ați fost obișnuiți la Constanța, în sensul că nu venim la nivelul autorizației de construire, facem o licitație pentru proiectare, aprobăm indicatorii tehnico-economici și ulterior procedură pentru execuție. S-a scos la licitație, de către Compania Națională de Investiții, achiziționarea serviciului de proiectare plus execuție”, a explicat Decebal Făgădău, la finalul ședinței Consiliului Local, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a menționat că această procedură este una mai complicată, iar din acest motiv va dura mai mult.

„La restaurare nu poți ști dinainte ce categorii de lucrări, ce tipuri de lucrări te așteaptă a le executa după ce decoportezi, după ce descoperi cu adevărat ceea ce urmează să restaurezi. Astfel încât această procedură, fiind puțin mai complicată, ea va dura mai mult, pentru că necesită o însumare a unei companii de proiectare specializată cu o companie de execuții, de construcții, specializată în restaurări. Cu alte cuvinte, atât proiectanții și arhitecții ce fac partea de proiectare trebuie să aibă atestat din partea Ministerului Culturii, plus o experiența necesară, de asemenea, și firma de execuție. Ei vor trebui să formeze un consorțiu cu care să participe la licitație. Nu vă pot spune când se va finaliza procedura de achiziție pentru că este o procedură destul de îndelungată, o procedură ce urmează a fi atent studiată, ca să declari un câștigător. Dar am speranța că undeva la jumătatea acestei toamne lucrările vor putea începe”, a menționat viceprimarul Constanței.

El a mai spus că după începerea lucrărilor perioada de restaurare a monumentului constănțean va dura doi ani, doi ani și jumătate.

Cazinoul Constanța se află de mai mulți ani în paragină, după ce autoritățile locale și centrale nu au găsit soluții pentru reabilitarea acestuia.

Astfel, în anul 2011, primarul Constanței, Radu Mazăre, a anunțat că intenționează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani și care anunțase investiții de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea monumentului a renunțat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului din acea perioadă, a anunțat că dorește să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a și întâmplat. Monumentul avea să revină după numai un an la municipalitate deoarece lucrările pentru reabilitarea acestuia nu începuseră.

În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că dorește organizarea unei licitații internaționale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunțat că intenționează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument și de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunțat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.

În martie 2013, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a anunțat că a fost aprobată finanțarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului, după ce a mers în Elveția pentru a discuta modalități de colaborare cu reprezentanții celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.

În martie 2014, Radu Mazăre a anunțat că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene în exercițiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să funcționeze în această clădire. Dacă ar fi fost reabilitat pe fonduri europene, lucrările la Cazinou ar fi trebuit încheiate până la jumătatea anului viitor, lucru care nu ar fi fost posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene, susțin reprezentanții Primăriei.

În toamna anului trecut, Cazinoul Constanța a fost transferat din administrarea Consiliului Local în cea a Companiei Naționale de Investiții pentru a fi reparat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte