A fost sau n-a fost Revoluție la Herculane? Cum au ajuns 300 de români din luptători cu certificat în dosarele procurorilor

A fost sau n-a fost Revoluție la Herculane? Cum au ajuns 300 de români din luptători cu certificat în dosarele procurorilor
Publicat: 16/11/2016, 15:50

Adrian Sanda nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor când a ajuns la sediul Parchetului General. Acesta a fost adus de polițiști la audieri.

Surse au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase și Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.

Astfel, Comisia de analiză din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari a decis ca orașele Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane să fie trecute în categoria localităților în care au fost persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deși aceste orașe nu îndeplineau condițiile necesare pentru includere, încălcând astfel legea, potrivit sursei citate.

Prin urmare, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizație lunară de 2.020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la suma de 12.887.600 lei.

Potrivit acelorași surse, Denisa Tănase și Cristina Cechi dețin și calitatea de avocat în Baroul București.

Surse judiciare au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori în dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluționar, acesta urmând să fie dus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru audieri.

De altfel, la sediul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari au avut loc și percheziții, potrivit surselor citate. 21 de percheziții domiciliare au avut loc în total în acest dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Verificările au fost efectuate de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale, cei ai Direcției de Poliție a Municipiului București, cei din Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș Severin și Vrancea.

Anchetatorii susțin că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și a fost introdusă o nouă categorie de revoluționari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD și Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, mai multe persoane care au vrut să obțină calitatea de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții unor persoane din cadrul celor două instituții, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență, pentru a-i ajuta să obțină aceste titluri.

„Persoanele din categoria «Luptător cu rol determinant în Revoluție» beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condițiile cerute de lege”, potrivit sursei citate.

Procurorii Parchetului General spun că avizarea pozitivă celor care au vrut să obțină astfel de certificate s-a făcut la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 sau în urma contestațiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD după ce persoane cu influență asupra funcționarilor din cele două instituții au primit bani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji