„A fost un haos total”. Cum au trăit Cristina, Dorin și Gabriela cele trei zile de teroare la Paris

Publicat: 10/01/2015, 10:08
Actualizat: 22/03/2019, 04:57

gândul a stat de vorbă cu mai mulți români care locuiesc la Paris pentru a afla cum au trăit ei ultimele trei zile în care o lume întreagă a fost cu ochii pe Franța, devenită ținta unor atacuri teroriste sângeroase.

Masacrul de la revista de satiră Charlie Hebdo a generat o desfășurare masivă de forțe, ceea ce le-a dat încredere oamenilor că lucrurile se vor rezolva. Cu toate acestea, în ultimele zile au trăit în tensiune și haos, așteptând ca vinovații să fie prinși.

Cristina Chiș se afla pe autostrada în apropierea căreia s-au refugiat cei doi frați suspectați a fi autorii atacului asupra redacției Charlie Hebdo. Ea a stat blocată o oră în trafic, fiind martoră la intervenția din regiune.

„Noi am fost în zona respectivă, de pe A1. N-am văzut foarte mult. Circulația era blocată. Erau mașini de ambulanță și mașini ale trimișilor lor speciali de apărare care treceau pe banda de siguranța, în viteză. N-am văzut nimic mai mult. Ne întrebam ce se întâmplă. Aveam informațiile prin radio și anume că s-au luat ostatici, că oamenii din localitatea respectivă sunt toți închiși în casă”, ne-a spus Chiș.

Tânăra spune că s-a resimțit „o mică stare de panică”, dar că au încercat să își păstreze calmul. Pe de altă parte, a început să fie mult la atentă la tot ce se întâmplă în jurul ei, un lucru de înțeles în astfel de circumstanțe, spune Chiș.

„Cel mai important pentru toată lumea este s(…) ă ne păstrăm calmul pentru că în situații de genul ăsta e normal să existe o oarecare panică și e normal să o luăm puțin razna să ne uităm unii la alții și să nu știm care, cine reacționează, ce se întâmplă, ce face și să fim suspecți practic de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și de asta trebuie neaparat să ne păstrăm calmul”, a spus ea.

Dorin Ilie, cameraman stabilit în Franța, spune că oamenii au început să se panicheze în special după ce Amedy Coulibaly a luat mai mulți ostatici într-un magazin evreiesc din Vincennes.

„Este o presiune, e un pic de panică (…) ce s-a accentuat s-a accentuat datorită acestui individ care a luat cei cinci ostatici. Asta a declanșat după părerea mea, ceea ce până acum nu a existat”, ne-a spus el.

Ilie a fost impresionat de modul în care au reacționat autoritățile franceze, președintele, premierul și ministrul de Interne. Românul nu se teme de noi atacuri.

„Am încredere foarte mare în sistemul francez antiterorist care probabil va acționa într-o altă manieră de acum încolo”, a precizat el.

Gabriela Costache spune că atmosfera a fost foarte tensionată, apăsătoare, dar și că incidentele au creat îngrijorare, oamenii fiind speriați și cutremurați de violențele din ultimele zile.

„Și ieri, și azi, tot orașul a fost plin de poliție, de controale. Sunt metrouri care sunt închise, sunt tot felul de alerte, e un haos total”, ne-a spus ea.

Ema Turturoiu ne-a spus că autoritățile i-au sfătuit să evite zonele aglomerate și să rămână, pe cât posibil, în casă. Informațiile difuzate de televiziunea franceză au fost alese cu atenție, special pentru a nu panica populația

„Atmosfera este destul de tensionată (…) Așteptăm știri noi. Televiziunea franceză nu a furnizat extraordinar de multe informații tocmai ca să nu alerteze populația foarte tare și să nu creeze clivaje și mai mari în sânul societății franceze, motiv pentru care nu știm îndeaproape care au fost demersurile făcute de autoritățile franceze. Sper din suflet ca ele să fi fost mult mai numeroase și mult mai vizibile decât demersurile care au reușit să ajungă la noi prin intermediul mass-media”, a preciza Turturoiu.

Ea a adăugat că în ciuda desfășurării masive de forțe, străzile din Paris au fost liniștite, acțiunea desfășurându-se mai mult la periferie.

„Atmosfera pe străzile din Paris este una calmă pentru că toată acțiunea se petrece undeva la periferia de sud-est”, a spus ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee