A MURIT ION BESOIU

Publicat: 18/01/2017, 15:38

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931 la Sibiu. A fost actor de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu și a fost directorul teatrului Bulandra din București.

Anul trecut, la împlinirea vârstei de 85 de ani, Ion Besoiu declara într-un interviu că regretă că nu mai are șansa să trăiască încă „vreo 25 de ani” și că a pierdut tot mai mulți oameni dragi. Acela a fost și momentul în care actorul mărturisea că suferă de probleme cardiace, motiv pentru care suferise și o intervenție chirurgicală pentru montarea unui stimultator cardiac.

Ion Besoiu a debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

Ion Besoiu a fost președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

Avea o bogată activitate în teatru și film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, și la gala Gopo din 2011.

Ion Besoiu avea pregătit, de câțiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, lângă cea de-a patra soție, pe nume Luminița, considerată marea iubire a actorului.

„Când a murit, mi s-a zguduit credința în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminița, pe care a luat-o de soție când avea 61 de ani.

Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soție, actrița Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoței gemeni.

Ion Besoiu, care și-a închinat toată viața scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului, și cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.

Ultimul premiu pe care l-a câștigat Ion Besoiu a fost o distincție obținută anul trecut, la vârsta de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediția din 2016 a Festivalului Internațional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obținut trofeul pentru rolul colonelului din filmul „București NonStop”, în regia lui Dan Chișu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
CONTROVERSĂ: Limită de viteză de 30 km/h pe podurile de pe autostradă?
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?