Academia Română, despre vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel: Autorii să fie pedepsiți exemplar. Românii și România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări

Academia Română, despre vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel: Autorii să fie pedepsiți exemplar. Românii și România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări
Publicat: 06/08/2018, 12:55

Conducerea Academiei Române arată că „a luat act cu un sentiment de stupoare și de revoltă de profanarea prin cuvinte grave, cu un caracter antisemit, a Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației, loc sacru al amintirii, menit să ducă peste veacuri condamnarea eternă a Holocaustului”. În același timp, instituția cataloghează actul drept „unul izolat”, se cuvine să fie cercetat, iar autorii trebuie să fie pedepsiți exemplar.

Potrivit comunicatului, „Românii și România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări și cu atât mai puțin în anul Centenarului Marii Uniri, când ne străduim să convingem lumea de dreptatea noastră, de curățenia unor sentimente prin care ne-am construit unitatea statală deplină, unitate făurită nu împotriva altora și pentru binele noii Europe”.

„Academia Română, care a beneficiat de-a lungul vremii și de generozitatea unor evrei români preocupați de propășirea științei și culturii românești, își exprimă profundul regret față de acest episod grav și militează în continuare pentru respectarea valorilor universale și a particularităților tuturor popoarelor lumii”, se arată în același document.

Casa memorială din Sighetu Marmației a scriitorului Elie Wiesel a fost mâzgălită cu vopsea roșie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de autori necunoscuți, care au scris pe pereții exteriori ai imobilului mai multe mesaje antisemite.

Scriitorul și filosoful american de origine română Elie Wiesel a primit premiul Nobel pentru pace în 2016, acestuia fiindu-i conferit și titlul de Cetățean de Onoare (postum) al județului Maramureș, în același an.

Foto: Casa Memorială Elie Weisel/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase