Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani

Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani
Publicat: 09/10/2013, 15:33
Actualizat: 12/12/2013, 15:26

Chimistul Eugen Segal, o personalitate a științei românești și mondiale și membru titular al Academiei Române, s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 80 de ani, informează forul științific și de cultură.

Academicianul Eugen Segal s-a născut pe 23 mai 1933, la Iași, și-a realizat studiile liceale la Iași, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, secția Chimie Fizică din București.

În 1963, acesta și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme în sisteme solid-gaz”. În anii următori, chimistul și-a perfecționat pregătirea profesională la Institutul de Fizică-chimică al Academiei de Științe din Moscova, Institutul de cataliză al Secției Siberiene a Academiei de Științe a URSS din Novosibirsk și la Departamentul de Inginerie Chimică a Universității Stanford din Statele Unite ale Americii.

Din 1955, Segal a intrat în învățământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor. În activitatea de cercetare științifică, și-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetică chimică heterogenă izotermă și neizotermă, chimosorbție și cinetică a reacțiilor catalitice heterogene, cinetică formală.

Cercetările sale s-au finalizat în publicarea a peste 494 de lucrări editate în țară și în străinătate, printre care „Studiul cinetic al reacțiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice”, „Introducere în chimia fizică”, „Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d”ordre de réaction” și „Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition”.

De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de invenții. S-a impus în comunitatea științifică și în calitate de președinte al Comisiei de Analiză Termică și Calorimetrie și membru în Consiliul Internaționale de Analiză Termică și Calorimetrie.

Valoarea contribuțiilor sale științifice este atestată și de o serie de distincții pe care le-a primit de-a lungul anilor. Astfel, acesta a fost distins cu premiile I și II ale Ministerului Învățământului, pentru activitate științifică, premiul „Gheorghe Spacu” al Academiei Române, premiul „Opera Omnia” al CNSIS.

Mai multe universități din țară i-au acordat academicianului titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea din București i-a acordat Diploma de Excelență. În anul 2003, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

În anul 1991, acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Române și a devenit membru titular în anul 2009. În anul 2001, și-a susținut discursul de recepție dedicat academicianului Ilie Murgulescu, „Dascăl de excepție și creator de știință”.

Prin stingerea din viață a academicianului Eugen Segal, comunitatea academică pierde pe unul dintre cei mai distinși dintre membrii săi, a cărui activitate științifică se înscrie în tradiția marilor chimiști români, fondator al școlii de cinetică neizotermică apreciată pe plan internațional, se arată în mesajul Academiei Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...