Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani

Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani
Publicat: 09/10/2013, 15:33
Actualizat: 12/12/2013, 15:26

Chimistul Eugen Segal, o personalitate a științei românești și mondiale și membru titular al Academiei Române, s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 80 de ani, informează forul științific și de cultură.

Academicianul Eugen Segal s-a născut pe 23 mai 1933, la Iași, și-a realizat studiile liceale la Iași, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, secția Chimie Fizică din București.

În 1963, acesta și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme în sisteme solid-gaz”. În anii următori, chimistul și-a perfecționat pregătirea profesională la Institutul de Fizică-chimică al Academiei de Științe din Moscova, Institutul de cataliză al Secției Siberiene a Academiei de Științe a URSS din Novosibirsk și la Departamentul de Inginerie Chimică a Universității Stanford din Statele Unite ale Americii.

Din 1955, Segal a intrat în învățământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor. În activitatea de cercetare științifică, și-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetică chimică heterogenă izotermă și neizotermă, chimosorbție și cinetică a reacțiilor catalitice heterogene, cinetică formală.

Cercetările sale s-au finalizat în publicarea a peste 494 de lucrări editate în țară și în străinătate, printre care „Studiul cinetic al reacțiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice”, „Introducere în chimia fizică”, „Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d”ordre de réaction” și „Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition”.

De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de invenții. S-a impus în comunitatea științifică și în calitate de președinte al Comisiei de Analiză Termică și Calorimetrie și membru în Consiliul Internaționale de Analiză Termică și Calorimetrie.

Valoarea contribuțiilor sale științifice este atestată și de o serie de distincții pe care le-a primit de-a lungul anilor. Astfel, acesta a fost distins cu premiile I și II ale Ministerului Învățământului, pentru activitate științifică, premiul „Gheorghe Spacu” al Academiei Române, premiul „Opera Omnia” al CNSIS.

Mai multe universități din țară i-au acordat academicianului titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea din București i-a acordat Diploma de Excelență. În anul 2003, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

În anul 1991, acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Române și a devenit membru titular în anul 2009. În anul 2001, și-a susținut discursul de recepție dedicat academicianului Ilie Murgulescu, „Dascăl de excepție și creator de știință”.

Prin stingerea din viață a academicianului Eugen Segal, comunitatea academică pierde pe unul dintre cei mai distinși dintre membrii săi, a cărui activitate științifică se înscrie în tradiția marilor chimiști români, fondator al școlii de cinetică neizotermică apreciată pe plan internațional, se arată în mesajul Academiei Române.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Ce se întâmplă în familia Ginei Pistol. Smiley a fost redus la tăcere. „Eu am...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan