Achitat în primă instanță, fostul primar Cristian Poteraș a fost condamnat la OPT ANI de închisoare CU EXECUTARE de Curtea de Apel

Achitat în primă instanță, fostul primar Cristian Poteraș a fost condamnat la OPT ANI de închisoare CU EXECUTARE de Curtea de Apel
Publicat: 22/05/2015, 19:50

UPDATE Fostul edil al Sectorului 6 Cristian Poteraș, condamnat vineri definitiv la opt ani de închisoare, s-a predat la Poliția Capitalei, urmând să fie dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile, după care îi vor fi stabilite regimul și locul de detenție.

Poteraș s-a predat cu puțin timp în urmă la Poliție, urmând să fie încarcerat la Rahova, potrivit unor surse judiciare.

Conform procedurii, fostul primar va petrece la Rahova cele 21 de zile de carantină, urmând ca după aceea o comisie din cadrul Administrației Penitenciarelor să îi stabilească regimul de detenție și locul unde își va ispăși restul din pedeapsă.

Fostul edil al Sectorului 6 Cristian Poteraș, condamnat la opt ani de închisoare, și celelalte patru persoane care au primit pedepse de cinci ani și, respectiv, trei ani și șase luni, vor fi încarcerați la Penitenciarul Rahova, mandatele fiind trimise la Poliție, care urmează să le pună în executare

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că mandatele de executare a pedepselor primite de fostul primar Cristian Poteraș și celelalte patru persoane, în dosarul privind eliberarea ilegală unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, au ajuns la Poliția Capitalei.

Potrivit sentinței, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o o perioadă de cinci ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În același dosar au mai fost condamnați și șase funcționari publici. Astfel, Gheorghe Florică, Petre Boncea și Dumitru Vultur au primit câte cinci ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă calificată și continuată, Daniel Moise a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu și Dorina Piftor au primit câtre trei ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de șapte ani.

Curtea de Apel București a decis și desființarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil.

Aceeași instanță a dispus și confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 20 de milioane de euro de la Marian Jean Căpățînă, ceea ce reprezintă prețul obținut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri pătrați.

De la Ion Nicolae Berendea, instanța a dispus confiscarea sumei de 810.000 de euro, ceea ce reprezintă prețul obținut din vânzarea unui teren de peste o mie de metri pătrați, amplasat în același sector.

„În baza art. 404 alin. 4 lit.c raportat la art.249 C. proc. pen. dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând intimaților: – Căpățînă Marian Jean (Capatina Marco Jean), până la concurența sumei de 19.900.000 Euro; – Berendea Nicolae Ion, până la concurența sumei de 810.000 Euro”, conform deciziei judecătorilor.

Sentința de vineri a Curții de Apel București este definitivă, Cristian Poteraș și ceilalți funcționari care au primit pedepse cu executare, urmând să fie încarcerați.

Achitat anul trecut

În aprile anul trecut, fostul edil al sectorului 6 fusese achitat în acest dosar de Judecătoria de sector.

În martie 2011, Cristian Poteraș, pe atunci primar al sectorului 6 și președinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 București, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraș, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu și Dorina Piftor, în calitate de funcționari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 București și de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu și-au respectat atribuțiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a șase titluri de proprietate pentru suprafața totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul București, cu o valoare de piață, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În mod identic, a arătat DNA, în toate cele șase situații, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie și au eliberat titlurile de proprietate, inculpații au încălcat dispoziții legale imperative și metodologia de soluționare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situație juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York