Act brutal. Un oficial sud-coreean a fost împușcat și ars de trupele nord-coreene

Act brutal. Un oficial sud-coreean a fost împușcat și ars de trupele nord-coreene
Publicat: 24/09/2020, 15:52

Un oficial sud-coreean a fost împușcat și ars de trupele nord-coreene, a declarat ministerul Apărării sudului, condamnând „actul brutal”.

Seoul a declarat că bărbatul, care lucra pentru departamentul de pescuit, a dispărut de pe o barcă de patrulare lângă graniță și a fost găsit mai târziu în apele nordului.

Soldații nord-coreeni l-au împușcat, apoi i-au turnat ulei peste corp și l-au aprins, a spus ministerul. Se credea că este o măsură anti-coronavirus.

Pyongyang nu a comentat.

Se crede ca Nordul are o politică de „împușcare” pentru a preveni intrarea Covid-19 în țară

Granița dintre Coree este strâns supravegheată, iar Nordul se crede că are o politică de „împușcare” pentru a preveni intrarea Covid-19 în țară.

Incidentul ar fi a doua oară când trupele nord-coreene au împușcat și ucis un civil sud-coreean. În iulie 2008, un turist a fost împușcat de un soldat la Muntele Kumgang.

Ce a spus Coreea de Sud?

Oficialul se afla pe barca de patrulare la aproximativ 10 km (6 mile) de granița cu nordul, lângă insula Yeonpyeong, când a dispărut luni, a declarat ministerul apărării sud-coreean.

Tatăl celor doi, în vârstă de 47 de ani, își lăsase pantofii în urmă pe barcă. Se crede că a încercat să o defecteze, o mișcare rară, dar fără precedent.

O navă de patrulare nord-coreeană l-a găsit pe bărbat, care purta o vestă de salvare, pe mare în jurul orei 15:30, ora locală marți, a adăugat Seoul.

Au pus măști de gaz și l-au interogat de la distanță înainte ca „ordinele [unei] autorități superioare” să intre ca omul să fie ucis. A fost împușcat în apă.

Trupele nord-coreene au ars apoi cadavrul în timp ce se aflau pe mare, au declarat oficialii ministerului sud-coreean al apărării, adăugând că credeau că ar fi putut fi o măsură anti-coronavirus.

Care a fost reacția?

Președintele Moon Jae-in a numit uciderea un incident „șocant” care nu poate fi tolerat. El a îndemnat Nordul să ia măsuri „responsabile” pentru atac.

Consiliul de Securitate Națională al țării a declarat că Nordul nu poate „justifica împușcarea și arderea cadavrului cetățeanului nostru neînarmat care nu dădea niciun semn de rezistență”.

„Această acțiune militară încalcă reglementările internaționale”, a declarat Suh-Choo-suk, secretar general al Consiliului de Securitate Națională. „Vom răspunde ferm la orice acțiune a Coreei de Nord care amenință viața și siguranța poporului nostru”.

La o conferință de presă anterioară, ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că „a condamnat cu tărie un astfel de act brutal și a îndemnat puternic Nordul să ofere o explicație și să-i pedepsească pe cei responsabili”.

Oficialii au spus că au făcut o „analiză amănunțită a diverselor informații”, dar nu a fost clar cât de exact au adunat informațiile.

Linia de asistență militară dintre Nord și Sud a fost tăiată în iunie, iar biroul de legătură inter-coreean, care a fost construit pentru a ajuta ambele părți să comunice, a fost distrus de Coreea de Nord. Dar se știe că armata sud-coreeană interceptă comunicațiile radio din Nord, relatează agenția de știri AFP.

Care este justificarea?

Oficialii nord-coreeni ar putea face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că țara rămâne neafectată de pandemia de coronavirus, transmite corespondentul BBC Seoul, Laura Bicker.

Se crede că autoritățile se pregătesc pentru o uriașă paradă militară pe 10 octombrie, pentru a marca 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor aflat la guvernare.

„Această paradă reprezintă un potențial risc imens”, a declarat Chad O’Carroll, CEO al Korea Risk Group, un serviciu de știri specializat în Coreea de Nord, pe Twitter. „Se pare că paranoia este că riscul este în joc cu regulile de tragere pentru a ucide”.

Phenianul și-a închis frontiera cu China în ianuarie pentru a încerca să prevină contaminarea. În iulie, mass-media de stat din Coreea de Nord a declarat că țara și-a ridicat starea de urgență la nivelul maxim.

Luna trecută, comandantul forțelor armatei americane din Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că Nordul a introdus o nouă „zonă tampon” de la unu la doi kilometri la granița chineză și că țara dispune de forțe speciale de operațiuni cu ordine a „împușca pentru a ucide” pe oricine vine peste graniță.

În trecut, Coreea de Nord a revenit și persoanelor care au rătăcit pe teritoriul lor. În 2017, agenția de știri de stat KCNA a declarat că oficialii vor repatria o barcă de pescuit sud-coreeană care a trecut „ilegal” frontiera, printr-o mișcare umanitară rară.

Însă Coreea de Nord a fost cunoscută mai des pentru că a impus pedepse severe pentru încălcarea regulilor. Țara folosește liber pedeapsa cu moartea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”