Activitatea șefului DIICOT Alba, verificată de Inspecția Judiciară

Activitatea șefului DIICOT Alba, verificată de Inspecția Judiciară
Inspecția Judiciară (IJ) a demarat o verificare la DIICOT Alba cu privire la activitatea șefului acestei instituții - Ioan Mureșan, urmărit penal de DNA în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, oficiali din IJ.
Publicat: 20/03/2014, 15:00
Actualizat: 07/02/2019, 20:44

Controlul a început în urma unei sesizări din oficiu a Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Reprezentanții IJ au precizat că verifică dacă procurorul Ioan Mureșan a săvârșit abateri disciplinare.

„Am avut indicii și în urma a ceea ce a apărut referitor la cazul Mureșan – Berbeceanu. Am decis să verificăm dacă procurorul șef al DIICOT Alba are abateri disciplinare”, au mai spus sursele citate.

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Alba, Ioan Mureșan, un ofițer de la BCCO Alba și un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

DNA a precizat, miercuri, că Ioan Mureșan este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și represiune nedreaptă.

Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

Potrivit anchetatorilor, dosarul lui Traian Berbeceanu – fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba – ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reiese din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la PT Alba.

Lui Berbeceanu i s-a imputat că, prin prisma atribuțiilor sale de serviciu ca șef al BCCO Alba, deși a avut cunoștință de săvârșirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competență, nu și-a îndeplinit obligațiile de serviciu, folosind informațiile obținute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenția organelor de urmărire penală.

DNA susține că Mureșan și Muntean au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori către Berbeceanu, evidențiindu-se „o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea acestuia în fapte de natură penală”.

„Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, ofițerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate și utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere. O altă categorie de declarații ce au fost utilizate de Mureșan Ioan în susținerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații vădite de dușmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO)”, a mai arătat DNA.

Pe de altă parte, din actele dosarului deschis de DNA a mai rezultat că Nicolaie Cean, care până în vara lui 2013 a funcționat ca procuror în cadrul DIICOT Alba, a pus la dispoziția procurorului anchetator Ioan Mureșan și ofițerului de poliție Alin Muntean, în înțelegere cu aceștia, martori dispuși să dea declarații împotriva lui Traian Berbeceanu și a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmații în sensul inculpării acestuia, nu vor mai avea probleme în anumite dosare. De asemenea, arată DNA, Cean a manipulat anumiți martori, prin furnizarea către aceștia, anterior audierii lor, a unor informații nereale, pe care aceștia, întrebați fiind, să le expună procurorului anchetator.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcție de execuție în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara.

El afirmă că încă de când a fost reținut și arestat în dosarul ce i-ar fi fost fabricat și-a pus încrederea în DNA și a sperat că procurorii anticorupție vor demonstra că este victima unei înscenări și că odată aflat adevărul va fi repus în funcție.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale