Actorul Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 13/11/2012, 02:47

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în jurul orei 16.00, la cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, în prezența familiei, dar și a câtorva zeci de apropiați, printre care numeroși colegi actori și regizori, precum Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Sebastian Papaiani.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferință.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Iurie Darie a fost depus, sâmbătă, în jurul orei 16.00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din București, unde prietenii și admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu.

Printre cei care au venit să-l vadă pentru ultima dată pe actorul Iurie Darie, sâmbătă după amiază și duminică dimineață, s-au numărat Emilia Popescu, Monica Ghiuță, Marius Florea Vizante, Marius Marinescu, Gelu Colceag, Marian Râlea, Ecaterina Andronescu, Marin Moraru, Daniela Nane, George Ivașcu, Alice Barb, George Mihăiță și Magda Catone.

Coroane de flori au fost depuse din partea fiului actorului, regizorul Alexandru Darie, care este directorul Teatrului Bulandra, din partea colegilor de la Teatrul de Comedie, unde a jucat regretatul artist, din partea actorului Victor Rebengiuc, a Teatrului Odeon, a Teatrului Nottara, a lui George Ivașcu, a președintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, și din partea senatorului Marius Marinescu, dar și a unor prieteni și admiratori.

Duminică, în jurul orei 13.45, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsuflețit al actorului Iurie Darie a plecat spre cimitirul Sfânta Vineri, în aplauzele celor prezenți.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de cinci preoți, în fața capelei cimitirului Sfânta Vineri, în prezența a câteva sute de persoane, familie, colegi și admiratori.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a rostit un cuvânt de adio la căpătâiul actorului: „La revedere, bunul meu prieten, nicio grijă, nu ești singur. Dumnezeu să te aibă în pază”.

Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au și tras cele trei salve, la coborârea sicriului în mormânt, în aplauzele celor prezenți.

La înmormântare au participat, printre alți, Mihai Constantin, Rodica Popescu Bitănescu, Ion Dichiseanu, Geo Saizescu, Daniela Nane, George Ivașcu, Alice Barb și Magda Catone.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, după ce, în ultimul an, a avut mari probleme de sănătate. Astfel, în luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), cu o ambulanță, după ce a acuzat dureri în piept și probleme de respirație. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier. În luna septembrie, actorul era externat, după aproximativ trei luni petrecute în spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. În acest răstimp, el a fost supus unei intervenții chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru că nu putea respira singur, s-a aflat o vreme în comă indusă și a suferit și un accident vascular cerebral.

Însă starea de sănătate a lui Iurie Darie a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, iar vineri seară, el a încetat din viață.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roșu din județul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova.

Iurie Darie a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1952 și a debutat în anul 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei.

În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care „Răsare soarele” (1954), „Alo? Ați greșit numărul!” (1958) „Băieții noștri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanță la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Răutăciosul adolescent” (1968), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Muschetarul român” (1975), „Blutsbruder” (1975), „Misterul lui Herodot” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Sing, Cowboy, Sing” (1981), „Ringul” (1985), „O zi la București” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999). În 2004, Darie a jucat în serialul „Numai iubirea” de la postul Acasă.

Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din București. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Printre spectacolele în care a jucat se numără „Troilus și Cresida”, de William Shakespeare, și „Umbra”, de Evgenii Șvarț, ambele în regia lui David Esrig.

După Revoluție, a jucat în „Pălăria”, o producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), și „Patru pe o canapea și valetul”, de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).
Iurie Darie a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, dar și pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în „Tata” (1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

A fost căsătorit cu actrița Consuela Roșu. Din casătoria lor s-a născut, în 1959, Alexandru (Ducu) Darie, care, din 2002, este directorul Teatrului Bulandra din București, iar în 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

După moartea Consuelei Roșu, Iurie Darie s-a îndrăgostit de actrița Anca Pandrea, cea de-a doua lui soție, cu care a avut o relație de aproape 25 de ani.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Românești – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame din Capitală.

În 2002, actorul Iurie Darie a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru activitatea sa artistică.

Ultimul film în care a jucat Iurie Darie este „Maria Sa, Birlic!” (2010), un documentar despre actorul Grigore Vasiliu-Birlic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord