Actrița Florina Cercel a fost condusă pe ultimul drum în aplauzele colegilor și ale spectatorilor de la Teatrul Național din București

Actrița Florina Cercel a fost condusă pe ultimul drum în aplauzele colegilor și ale spectatorilor de la Teatrul Național din București
Publicat: 01/08/2019, 13:27

Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistei a fost depus, joi dimineață, în foaierul Sălii Mari a TNB, pentru un ultim omagiu.

Actrița Carmen Tănase a explicat dificultatea momentului: „Ne-am cunoscut la filmările de la «Inimă de țigan». M-a înconjurat cu foarte multă atenție, ceea ce era onorant pentru mine. Sunt 15 ani de atunci. A fost omul de care m-am sprijinit de câte ori am avut nevoie și a sprijinit pe oricine a avut nevoie. Florina era o forță. O simt în continuare lângă mine. O să-mi fie mai greu când o să simt să pun mâna pe telefon și nu o să mai am cum să o sun. Ea nu concepea să nu mai urce pe scenă. Florina a luat momentele vieții așa cum au venit. Nu a făcut o mare dramă. A fost un om discret și am auzit-o eu spunând că ar vrea discreție și la înmormântarea ei”.

Actorul Vladimir Găitan a povestit cum a cunoscut-o pe regretata actriță la debutul său în teatru și a explicat de ce sicriul a fos închis în aceste zile: „Acum foarte mulți ani am fost repartizat la Timișoara și efectiv m-am îndrăgostit de ea. I-am spus acum la bătrânețe, când prietenia ne-a apropiat, și a râs. Păcat că nu mi-ai spus atunci, mi-a răspuns. Așa vreau să mi-o amintesc, zâmbind. M-a rugat să nu vin să o văd în ultimele zile, dar vorbeam la telefon. A fost lucidă până în ultima clipă. L-a primit pe părinte, s-a spovedit. Era o femeie mândră și cochetă”.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu s-a numărat și ambasadorul Israelului la București, David Saranga: „E vorba, în primul rând, de admirație din partea mea pentru o mare actriță. Doamna Florina Cercel era o prietenă foarte bună cu Israelul. Din anul 2009, Ministerul Turismului al Israelului a declarat-o ambasadoare a bunăvoinței, după ce a petrecut vara în Țara Sfântă. De atunci suntem și mai legați. Acum 20 de ani am văzut-o pe scenă. Din nefericire, acum, de când m-am întors în România, nu am avut acest prilej. O s-o țin minte ca pe o mare actriță”.

Printre cei care au venit să îi aducă un ultim omagiu marii actrițe s-au mai numărat Marius Bodochi, Catrinel Dumitrescu, Ion Caramitru, Ioan Andrei Ionescu, Ana Ciontea, Adela Mărculescu, Rodica Mandache.

Actrița Florina Cercel a fost înmormântată joi, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu Ortodox din București.

Anunțul despre decesul actriței Florina Cercel a fost făcut de Teatrul Național București (TNB), din echipa căruia aceasta a făcut parte. „Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică”, se arată în anunțul TNB.

Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamț, și a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiele” București, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. Actrița a avut o bogată activitate în teatru, film, teatru TV și radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Național din București. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se numără Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriță a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de N. V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Național „I. L.Caragiale”.

Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A fost cunoscută și pentru rolurile interpretate în filme ca „Frații”, în regia lui Mircea Moldovan și a lui Gică Gheorghe, în 1970, „Filip cel bun”, regizat de Dan Pița, în 1974, „Dincolo de pod”, regia Mircea Veroiu, 1975, dar și „Crucea de piatră”, de Andrei Blaier, 1993, și „Ambasadori, căutăm patrie”, de Mircea Daneliuc, în 2003. Din 2007, a apărut în seriale de televiziune ca „Inimă de țigan”, „Regina” și „Aniela”.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia