Acuzat că a luat MITĂ un MILION DE EURO. Fostul primar Cristian Poteraș, trimis în judecată pentru CORUPȚIE în al treilea dosar

Acuzat că a luat MITĂ un MILION DE EURO. Fostul primar Cristian Poteraș, trimis în judecată pentru CORUPȚIE în al treilea dosar
Publicat: 28/12/2018, 17:54
Actualizat: 25/03/2019, 21:19

Acesta este al treilea dosar în care Cristian Poteraș este trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru fapte de corupție, el având o condamnare definitivă de opt ani de închisoare.

Procurorii din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a lui Poteraș Constantin-Cristian, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

În același dosar, a fost trimis în judecată și Iulian Constantin, reprezentant al societății SC Tettas SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În perioada 2006 – 2007, Cristian Poteraș, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 de euro, potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul primar Cristian Poteraș, trimis în judecată pentru corupție în al treilea dosar

Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

De asemenea, DNA mai arată că în cursul anului 2009, Poteraș, în aceeași calitate, a pretins de la Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 de dolari.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare, conform DNA.

Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș Constantin Cristian, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 de dolari, asupra bunurilor aparținând lui Cristian Poteraș prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate fostului edil.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București.

Cristian Poteraș a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora. Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare.