Adjunctul Poliției Bihor, Ioan Brândaș, a fost reținut de DNA pentru luuare de mită. El a dat 45.000 de euro cu camătă unor firme evazioniste

Adjunctul Poliției Bihor, Ioan Brândaș, a fost reținut de DNA pentru luuare de mită. El a dat 45.000 de euro cu camătă unor firme evazioniste
Publicat: 06/11/2013, 17:53
Actualizat: 07/11/2013, 01:30

Adjunctul șefului Poliției Județene Bihor, Ioan Brândaș, a fost reținut, miercuri după-amiază, pe 24 de ore, pentru luare de mită, urmând să fie prezentat instanței Curții de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea îl cercetează pe comisarul șef Ioan Brândaș, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor, pentru luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și favorizarea infractorului, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brîndaș, în calitatea mai sus menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare.

„Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brândaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracțională celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat niciun fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, Brândaș a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi făcute percheziții la domiciliul acestora”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

În documentul citat se arată că la începutul lunii august 2013, Ioan Brândaș a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Astfel, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.

Lui Ioan Brândaș i s-au adus la cunoștință acuzațiile, acesta fiind reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile Curții de Apel Oradea.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DGA.

Mai multe percheziții au avut loc, miercuri, în biroul și la locuința adjunctului șefului Poliției Județene Bihor Ioan Brândaș, care, ulterior, a fost dus la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat într-un dosar privind fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul