Administratorii gropii Glina, arestați într-un caz de spălare de bani pentru mafia italiană. Prejudiciul se ridică la 300 de milioane de euro

Administratorii gropii Glina, arestați într-un caz de spălare de bani pentru mafia italiană. Prejudiciul se ridică la 300 de milioane de euro
Publicat: 16/07/2014, 16:44
Actualizat: 02/02/2019, 15:24

„La data de 14 iulie a.c., ora 06.00, polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale – Serviciul Urmăriri, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al Serviciului Independent pentru Acțiuni Speciale, i-au depistat pe raza municipiului București, respectiv Ilfov, pe urmăriții internațional D. VICTOR, cetățean român, în vârstă de 60 de ani și P. SERGIO, cetățean italian, în vârstă de 54 de ani, împotriva cărora autoritățile judiciare italiene au emis mandate europene de arestare, pentru comiterea infracțiunii de tentativă la spălare de bani prevăzută de art. 110, art. 56 și art. 648 bis din Codul penal italian”, se arată într-un comunica remis miercuri de Poliția Română.

Cei doi au fost au fost arestați preventiv, pentru 15 zile, de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, urmând să fie predați autorităților italiene.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că în paralel cu acțiunea din România, pe teritoriul Italiei au fost reținuți, în același dosar, Romano Tronci, Giuseppe Pileri, Raffaele Pietro Valente și Nunzio Rizzi, suspectați că, împreună cu cei doi bărbați prinși în România, ar fi înființat mai multe firme, cu scopul de a spăla circa 300 de milioane de euro, bani proveniți din diverse activități criminale ale mafiei siciliene.

Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi și Sergio Pileri, au fost reținuți luni, în România, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile italiene.

Cei doi ar face parte din gruparea Cosa Nostra, care se presupune că este coordonată de Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, cel care s-ar afla și în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina, de la periferia Bucureștiului.

Potrivit presei italiene, în octombrie 2012, procurorii au făcut o anchetă ce a vizat persoane și companii suspectate de implicare în vânzarea gropii de gunoi Glina, cea mai mare din Europa, tranzacție evaluată la circa 100 de milioane de euro.

Procurorii din Roma verificau atunci ipoteza conform căreia Massimo Ciancimino jr. ar deține, prin intermediari sau sub un nume fals, acțiuni la firme care administrează groapa de gunoi Glina. Sub paravanul acestor firme, Ciancimino jr. ar fi ascuns sute de milioane de euro, bani provenind din averea ilicită a tatălui său ori din activități proprii de spălare de bani.

În acea anchetă a fost implicată și compania Ecorec, care se pare că îi aparține lui Massimo Ciancimino, și care deține groapa de gunoi de la Glina.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea Ecorec, care administrază groapa de gunoi de la Glina, este în insolvență, iar pe părți sociale ori acțiuni deținute de unul sau mai mulți asociați sau acționari a fost pus sechestru, în 2013.

Conform ordonanței DIICOT, din 7 august 2013, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra tuturor acțiunilor emise de Ecorec SA.

Potrivit Poliției Române, la 21 ianuarie, șeful Poliției Române, chestorul general Petre Tobă, și prefectul Alessandro Pansa, șeful Poliției de Stat și director general al Siguranței Publice din Italia, au semnat la București „Protocolul de colaborare între Inspectoratul General al Poliției Române și Departamentul de Siguranță Publică din cadrul MAI Italia, pentru prevenirea criminalității, localizarea și prinderea urmăriților internațional și constituirea unor echipe comune de lucru”.

Prin acest protocol, s-a instituit ca metodă de lucru, pentru localizarea și prinderea urmăriților internațional de interes reciproc, crearea unei echipe comune de lucru italiano-române. Aceasta presupune schimb de informații, o analiză comună a informațiilor obținute, precum și operațiuni și activități comune pentru localizarea și prinderea urmăriților italieni în România și a urmăriților internațional români în Italia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?