ADMITERE FACULTATE 2014. Peste 1.000 de absolvenți de liceu au format cozi de zeci de metri pentru a se înscrie la ASE

ADMITERE FACULTATE 2014. Peste 1.000 de absolvenți de liceu au format cozi de zeci de metri pentru a se înscrie la ASE
Publicat: 16/07/2014, 13:17

Admitere facultate 2014. Încă de dimineață, cozile la ASE București se întind pe zeci de metri. Majoritatea tinerilor au venit însoțiți de părinți, unii dintre ei cu gândul să afle „despre ce e vorba”.

Alții se declară hotărâți să se înscrie la două facultăți, câtă vreme nu se mai dă examenul clasic, cu probe scrise în urma cărora intră cei mai buni, în ordinea notelor. Anul acesta e mai simplu: se intră pe baza mediei de la bacalaureat și a unui eseu motivațional care va fi notat cu admis sau respins.

În ciuda lungimii cozilor și a timpului de așteptare estimat la „maximum două ore”, candidații și părinții sunt mulțumiți de organizare și de faptul că se înaintează într-un ritm „mai mult decât acceptabil”.

Admitere facultate 2014. „Vreau business cu economie”

Printre motivele pentru care tinerii s-au așezat la coadă, cu dosarele în mână, se numără și acela al îndemnurilor venite de la părinți, „pentru că în familie este o tradiție”.

Alții spun că, urmând o facultate din ASE, vor avea un loc de muncă stabil sau că, pur și simplu, nu i-a atras nimic altceva.
Există, însă, și rațiunea de a nu sta un an degeaba, acasă, care cere găsirea unei facultăți „backup”, adică de rezervă, după cum mărturisește o tânără aflată la coadă pe trotuarul de pe strada Căderea Bastiliei

„Eu aplic pentru că nu am luat examenul de engleză să plec în Anglia și vreau o facultate de backup, ca să nu stau un an degeaba. Am terminat bacalaureatul cu 9.20 și mă înscriu la Facultatea de Afaceri Internaționale, pentru că este singura care ar avea legătură cu ce vreau să urmez eu. Eu vreau business cu economie, în Londra”, spune ea.

Colega și prietena ei, pe nume Anda, susține că a venit să se înscrie la o facultate cu profil real. Motivul? Vrea să facă „Facultatea de Publicitate” și, în paralel cu aceasta, studii economice, pentru a fi „mult mai bine văzută în advertising”.
„O să încerc să mă descurc cu amândouă, sper să mă descurc. Dacă nu, mă las de una și asta e! Mi-aș dori să mă și angajez sau cel puțin să fac un internship, pentru că dacă mă duc la Publicitate acolo sunt multe oportunități și oamenii sunt mult mai deschiși decât în alte joburi”, explică ea.

Tot Anda spune că e absolventă a unui liceu cu specializarea filologie și că nu știe exact cum o să descurce la ASE cu materiile ce au la bază „matematica și cifrele”. „Nu știu cum o să mă împac cu cifrele, mai ales că eu vin de la filologie, dar aș vrea să încerc. Sper, totuși, să pot să mă duc la cursuri la Publicitate, pentru că sunt mult mai interesante sau, cel puțin, mi se par mai interesante decât cele de la ASE”, spune tânăra.

În fața Andei și a prietenei sale, un grup de candidați în care se află și Ava, singura care vrea să spună de vrea să intre la ASE: „Am terminat bacalaureatul cu 8.35 la un liceu cu profil uman. Chiar nu mi-am dorit neapărat să fac Academia de Studii Economice. Am venit aici pentru că nu m-a atras nimic altceva și mi se pare, adică…e o facultate destul de bună. Și mă gândesc că o să fac față. Adică vin totuși să învăț, nu pentru altceva. Să rămân cu un anume bagaj de cunoștințe, să nu o fac doar de dragul de a o face, să rămân cu ceva, mai ales că vreau să rămân în țară”.

Printre cei veniți cu tatăl la înscriere, Robert, absolvent de liceu din București. Acesta nu știe exact ce își dorește de la școala în sine, însă provine dintr-o familie de economiști, care l-a îndrumat spre acest domeniu. Tatăl său subscrie, arătând cu mândrie locul de unde a absolvit „în urmă cu 20 de ani”.

Dacă domeniul e clar, ce va întâmpla după absolvire se află, deocamdată, în ceață. „Depinde foarte mult de ce voi face în viitor, după ce voi termina facultatea, dacă voi rămâne în țară sau nu”, spune Robert.

Admitere facultate 2014. Mamele nu-și vor copiii plecați din țară, după facultate

Laura pare să știe foarte limpede care sunt scopul și durata doritei „vizite” în ASE. „Vreau să merg la Facultatea de Administrație Publică, pentru că îmi doresc să lucrez într-una din instituțiile statului, chiar dacă știu că salariile sunt mici pentru început. Am terminat bacalaureatul cu media 8.73. Vreau doar să am posilbilitatea să învăț mai departe și să găsesc un loc de muncă stabil și bun. Îmi doresc să fie profesori foarte bine pregătiți, ca să am ce să învăț de la ei și atât. Nu am pretenții așa mari, că de restul mă ocup eu”, a explicat ea.

O mamă de 38 de ani venită din Ploiești cu fiul ei susține că alegerea ASE îi aparține exclusiv acestuia. „Am un băiat care se înscrie la Facultatea de Relații Internaționale. A fost în totalitate alegerea lui, însă îmi doresc să găsească aici profesorii care să-l pregătească pentru un viitor bun. Vreau să fie gata pregătit pentru a merge mai departe. Toți se așteaptă la asta, de aceea fac o facultate. Și mai vreau să rămână în țară, însă nu pentru a fi alături de mine, ci pentru a-i fie bine lui în primul rând, și apoi mie”, spunea mama.

O altă mamă, venită din Neamț, își așteaptă fiica intrată să-și depună dosarul la Facutatea de Finanțe-Bănci. Pespectiva plecării din țară după absolvire este exclusă și în acest caz, tot de către mamă.
„Mă rog bunului Dumnezeu să ne dea putere să o putem susține și mă rog ca profesorii de aici să-i susțină, să-i ajute, să-i îndrume să nu plece din țară când termină atâta școală”, a declarat ea.

Admitere pe baza mediei de Bac și a unui eseu motivațional

Academia de Studii Economice (ASE) București are disponibile, pentru studii de licență în anul universitar următor, 5.608 de locuri, dintre care 2.683 fără taxă și 2.691 cu taxă. Taxele la programele de studii universitare de licență organizate la forma de învățământ cu frecvență este de 100 lei, în aceasta fiind incluse primele două opțiuni. Candidații care vor să își exprime mai mult de două opțiuni vor plăti, în plus, câte 25 lei pentru fiecare opțiune exprimată. În schimb, la programele de studii universitare de licență organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă și la distanță taxa este unică, de 100 lei, indiferent de numărul opțiunilor solicitate de către candidat.

Înscrierile au loc în perioada 15-18 iulie, între orele 9.00 și 17.00. Afișarea rezultatelor obținute la eseul motivațional în 19 iulie, iar a celor finale, cu candidații admiși și respinși, la 29 iulie.

Admiterea la ASE în 2014 la facultate (ciclul licență) se face prin concurs, pe baza mediei de la bacalaureat și a unui eseu motivațional notat cu admis/respins. Pentru facultățile cu predare în limbi străine se susține inițial o probă de competență lingvistică eliminatorie pentru programele respective de studiu, notată cu calificativul admis / respins. Pentru calificativul admis este necesară acumularea a minim 50 de puncte din 100 posibile. Candidații admiși la proba de competență lingvistică sunt ierarhizați conform mediei de la bacalaureat.

În 2013, la ASE s-a dat examen de admitere, la care o pondere de 70% a avut-o testul grilă, iar 30%, media examenului de bacalaureat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York