Adolescenta dispărută în Parcul Național Retezat, căutată cu un sonar în apele lacului Gura Apei

Adolescenta dispărută în Parcul Național Retezat, căutată cu un sonar în apele lacului Gura Apei
Publicat: 26/08/2014, 14:23
Actualizat: 01/02/2019, 15:40

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, agentul principal Laura Bradu, la acțiunile de căutare participă și trei echipaje canine de la Centrul Chinologic din Sibiu, iar cercetările sunt completate prin scanarea fundului lacului de acumulare al barajului Gura Apei, cu ajutorul unui sonar.

Decizia de a folosi un sonar care scanează fundul lacului a fost luată după ce scafandrii au spus că la adâncimi mari apa este tulbure și vizibilitatea redusă.

De asemenea, echipe mixte formate din polițiști, salvamontiști, alpiniști, jandarmi, rangeri, pădurari și voluntari vor continua explorarea traseelor de ieșire din zona Rezervației Retezat.

Adolescenta de 14 ani, Daliana Rădoi, a dispărut în 20 august, când mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeție spre Lacul Bucura din Munții Retezat.

Fata era instituționalizată în centrul de plasement din Lupeni și plecase într-o tabără de vară organizată de preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru.

„De șase ani duc copii din centrele de plasament în tabere și excursii și niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Și-a luat cu ea rucsacul cu haine și a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipsește și am căutat-o. Turiștii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo mașină și a dus-o în oraș. Sper ca așa să fie și să o găsim teafără și nevătămată”, declara preotul Cristian Olaru.

Reprezentanții DGASPC Hunedoara spuneau că fata nu are probleme de sănătate, nu este un „copil problemă”, a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare și nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Fata, care provine din Aninoasa, a intrat în grija statului în condițiile în care mama sa este bolnavă, iar tatăl copilei nu este cunoscut. Astfel, adolescenta a locuit în apartamente familiale și mai apoi într-un centru de plasament la Lupeni. Ea mai are în Aninoasa o mătușă pe care uneori o vizita.

Până în luna ianuarie a acestui an, fata a fost elevă a Școlii Generale „ID Sîrbu” din Petrila, localitate în care a trăit într-un apartament familial, într-o cameră în care mai erau alte două fetițe în aceeași situație. La această școală ajunsese în anul școlar 2012-2013, printr-un transfer de la o școală din Călan.

Diriginta fetei, Anamaria Mititelu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nimic din comportamentul fetei nu a evidențiat-o în mod special.

„Era o fetiță introvertită, îngrijită și care nu se manifesta gălăgios. Nu excela la învățătură, mediile ei erau cele minime pentru promovare, însă ca disciplină nu a făcut niciodată probleme. Avea o prietenă de care era mai apropiată și în rest participa alături de copii la toate activitățile extrașcolare”, a spus Anamaria Mititelu.

Diriginta este și profesor de chimie, dar a spus că doar un semestru i-a predat fetei această materie.

„Ceea ce am remarcat într-adevăr era că uneori manifesta scăderi de concentrare. Am sesizat că se deconcentra de la subiect, o observam cum o fură peisajul, dar niciodată nu a fost implicată în vreun scandal cu colegii”, a adăugat diriginta.

Anamaria Mititelu a precizat că fetița era bine îngrijită în apartamentul de la Petrila, iar personalul de acolo se interesa permanent de situația fetei și contribuia la integrarea ei completă în mediul școlar.

„Țin minte că aveam Săptămâna Altfel și am organizat o oră de bucătărie, am gătit și fiecare a adus de acasă câte ceva. Am adus eu și pentru ea, crezând că nu va avea posibilități, însă doamnele de la apartament au fost atente și i-au pregătit ele cele necesare pentru a putea găti. Fetița era foarte curată și bine îngrijită”, a mau spus dirigintele fetei de la Școala din Petrila.

În ianuarie, activitatea din acest apartament familial a fost suspendată din cauza problemelor financiare, iar fata a fost transferată la un centru de plasament în Lupeni, ultimul așezământ înainte de a dispărea în Retezat. Fetița a rămas însă în baza de date a medicului ei de familie din Petrila.

„Era sensibilă tare. De când a fost mutată la Lupeni, ea venea cu colegii ei la consultații. Copilul acesta nu era bolnav, era doar inadaptată la mediul în care trăia. Avea o problemă de adaptare acolo. Era peste nivelul intelectual al acelor copilași. Eu cred că fetița a fugit din viața ei”, a declarat medicul Dana Popa, care spune că fata s-a plâns că nu se poate adapta în acel centru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA